(Nettavisen)

OSLO (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg kaller smittesituasjonen flere steder i Europa alvorlig og legger ikke skjul på at hun nå er bekymret.

- De første koronavaksinene kan i beste fall bli godkjent før jul, sier statsminister Erna Solberg.

Se video øverst: Varsler nasjonale innstramminger neste uke: - November kan bli tøffere enn vi hadde sett for oss

Statsministeren håper vaksinering i Norge kan starte første halvår 2021.

Regjeringen varsler nye innstramminger neste uke, og mandag klokken 14 holder også Oslo kommune pressekonferanse om situasjonen.

Få siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio!

Kan måtte lage egen «koronagjeng»

I dag begrenser myndighetene hvor mange personer som kan møtes på ett sted. Nå vurderer de en grense på hvor mange forskjellige man kan møte over tid.

– Hvis du på fredagen møter 50 stykker i et organisert lag og et helt annet lag med 20 personer dagen etterpå. Og hvis du i mellomtiden har vært på en del andre aktiviteter, så har du møtt veldig mange personer. Vi må ned i antall mennesker vi møter over tid, sa Solberg på fredagens koronapressekonferanse.

Noe av det myndighetene vurderer for å redusere koronasmitte, er å råde folk til å møte et begrenset antall forskjellige mennesker, får NTB opplyst. For eksempel ved at folk velger en begrenset gruppe de møter.

– Det er mange måter å gjøre dette på. Hovedpoenget er at om man gjør dette i en tidsbegrenset periode, kan effekten være stor. Det trenger ikke være et veldig langvarig tiltak, understreker assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad overfor NTB.

Les også: Danmark med nye tiltak: - Veldig inngripende

- Da rammes økonomien vår

Nettavisen stilte fredag Erna Solberg følgende spørsmål:

- Hva frykter du aller mest, gitt dagens situasjon?

- Jeg frykter at vi får en stigende smitte som gjør at flere blir lagt inn på sykehus, sier hun til Nettavisen.

- Det som var scenariene vi jobbet med i vår, var om vi har kapasitet til å gi alle et godt helsetilbud, både det som er de vanlige sykdommene hvert eneste år og det som skyldes pandemien samtidig, sier hun til Nettavisen - og skisserer følgende konsekvens:

- Hvis vi ikke klarer å stoppe denne utviklingen, blir det strengere tiltak som vil ramme økonomien vår hardere, sier Solberg til Nettavisen.

- Vi er der at vi kan vippe det ned igjen, komme under «R» igjen, men da må du og jeg gjøre jobben.

- Worst case-scenario er full nedstenging

Statsministeren fikk også spørsmål om det er tiltak man brukte i vår, som man nå vet er helt uaktuelle å bruke igjen.

Til det svarte statsministeren at man nå vet mer om det å for eksempel drifte en barnehage og unngå smitte, slik at det sitter lenger inne å stenge skoler og barnehager. Men så la hun advarende til at ingenting kan utelukkes:

- Worst case scenario er full nedstengning av samfunnet, sa Solberg.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier at nordmenn ennå ikke er flinke nok til å følge de smittevernrådene som gjelder.

- Vi har fortsatt litt å hente på etterlevelse av de smitteverntiltakene vi har, sa Nakstad fredag.

- Europa fra vondt til verre

- Smitteutviklingen i Europa har gått fra vondt til verre. Det er en økning av koronasmittede pasienter over 50 år i flere land. Det er flere intensivpasienter og flere dødsfall. Storbyene er særlig hardt rammet, innledet Erna Solberg på pressekonferansen om koronasituasjonen fredag.

Her stilte statsminister Erna Solberg sammen med et topptungt lag bestående av helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog, direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstitutte og direktør Audun Hågå i Statens legemiddelverk.

Solberg listet opp Frankrike, Storbritannia, Belgia og Tsjekkia som eksempler på land i Europa som nå opplever svært kraftig smitteøkning, i de to siste landene har 1 prosent av befolkningen testet positivt.

Fredag viser tallene fra EU-byrået ECDC at Tsjekkia og Belgia nå har passert en smitterate med 1000 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Det tilsvarende tallet for Norge er til sammenligning 36,6.

Se tabell med smitterater i Europa per 23. oktober

- Jeg er bekymret

- Dette sier noe om hvor alvorlig smittesituasjonen er i en rekke land, sa Solberg videre, men pekte på flere smitteutbrudd også i Norge.

- Jeg er bekymret. Vi ser også at smitten begynner å spre seg til eldre aldersgrupper, sa Erna Solberg.

- November kan bli tøffere enn vi hadde sett for oss. Hver og en av oss må ta de riktige valgene. Alternativet er mer smitte og flere sykehusinnleggelser, sa Solberg.

Målet ifølge Solberg er at Norge fortsatt skal framstå som et land der få har dødd av pandemien.

- Risiko for ny nasjonal bølge

- I flere deler av Europa velger er pandemien tilbake med stor styrke, sa Folkehelseinstituttets Camilla Stoltenberg og sa at en ny bølge helt klart er i gang i Europa.

- Norge har ikke en ny nasjonal bølge nå, men risikoen er tydeligere, sa FHI-direktøren videre.

- Forhåpentligvis vaksine våren 2021

- Utviklingen av vaksiner gir håp. Aldri har så mange aktører i verden jobbet så raskt for å utvikle en vaksine. For vaksiner er målet alltid at befolkningen skal få den beskyttelsen de trenger uten alvorlige bivirkninger. Sannsynligvis vil koronavaksiner i første omgang få en betinget godkjenning før man vet noe om langtidsvirkninger. Sannsynligvis vil vi kunne tilby vaksine i 2021, forhåpentligvis våren 2021. Det kan bli forsinkelser underveis.

Folkehelseinstituttet sier at det ikke er gitt at hele befolkningen vil bli anbefalt å ta koronavaksinen når den er klar.

- De vaksinekandidatene som har kommet lengst, er ennå ikke blitt testet på barn under 16 år. Barn har også lavere sykdomsbyrde av koronaviruset enn resten av befolkningen, uttalte FHI-direktøren fredag.

Hun sier det trolig er slik at vaksine ikke blir anbefalt for barn, i alle fall ikke i første omgang.

- Vaksinasjon er frivillig. Vårt mål er å gi befolkningen så god informasjon at alle kan ta egne selvstendige valg, sier Stoltenberg.