Gå til sidens hovedinnhold

Reddet av høyballer

Artikkelen er over 11 år gammel

Måtte nødlande mellom høyballer og kyr.

Like ved Elvenes kirke kunne det gått fryktelig galt for Ketil Løvhaug fredag ettermiddag. Småflyet han førte nødlandet i høyballer på jordet.

– Du kan jo tenke deg selv hvordan det føles når flyet er på vei mot bakken, sier pilot Ketil Løvhaug, daglig leder for Troms luftsportskrets, som har base i Salangen.

Ved 16-tiden fredag ettermiddag førte Løvhaug et småfly av typen Piper J-3 Cub. Men turen fikk en brå vending da Løvhaug måtte gjøre en nødlanding i noen høyballer på Elvenes i Salangen – like ved Elvenes kirke.

Vet ikke hva som gikk galt

– Jeg vet ikke hva det var som skjedde eller hva som har gått galt, sier Løvhaug.

Han overlater konklusjoner rundt årsakene til flyhavariet til Havarikommisjonen for luftfart, som skal granske episoden.

– Jeg vet ikke noe om hvor omfattende skadene er heller, sier Løvhaug som også ønsker å si minst mulig rundt styrten.

Flyet som forulykket skulle opprinnelig brukes til flyturer i forbindelse med turer med seilfly i dag, lørdag, der også ungdommer skulle delta.

Selv melder piloten at han ikke har noen fysiske skader, og at han håper han kommer seg opp i et fly igjen snart.

– Jeg har fløyet slike fly i åtte år nå og aldri opplevd liknende. Det er klart man er drillet på at slike episoder kan skje, men man kan aldri forberede seg nok, sier han.

Undersøkes lørdag

Havarikommisjonen for Luftfart ble varslet om ulykken av piloten selv, og sender i dag en representant fra Trondheim til Salangen for å undersøke det skadde flyet.

­– Flyet fikk såpass store skader at vi betrakter det som en ulykke som vi vil undersøke for å finne årsaken til havariet, sier vakthavende havariinspektør Birger Bull. Han kan opplyse at understellet på flyet er skadd. Det har også oppstått skader på skroget.

– Det er det vi har fått oppgitt ses med det blotte øye. Undersøkelser vil avdekke hvorvidt flyet er ytterligere skadd, sier Bull.