Stor var forskrekkelsen da et russisk bombefly fløy tett over USS "Taylor" med bombelukene åpne. Da overflygningen skjedde, befant den amerikanske fregatten seg i internasjonalt farvann. Amerikanerne så på hendelsen som en en klar provokasjon, og brudd på helt klare avtaler mellom de to militære, stormaktene.

Det er avisa Sagat som skriver dette i sin tirsdagsutgave.

Provoserte på nytt

Provokasjonen ble ikke mindre da russerne fulgte opp med en overflygning også dagen etter. Da med et helikopter som sirklet over skipet noen ganger. Helikopteret ble sendt ut fra et russisk militærfartøy som befant seg i nærheten, ifølge CBS News.

Også den engelskspråklige nyhetstjenesten BarentsObserver.com omtaler episodene som skal ha skjedd i løpet av helga 11.9. - 12.9.

Admiral Gary Roughead, sjef for den amerikanske marinen, vurderte episodene som så alvorlig at han forlangte et møte med sin russiske kollega for å få en forklaring på episodene.

Var på vennlig besøk

Provokasjonene i internasjonalt farvann fremstår som ekstra underlige sett i lys av hensikten med det amerikanske besøket i Russland:

I begynnelsen av september ankret den amerikanske fregatten USS "Taylor" opp i Tromsø. Fregatten var da på vei til Murmansk for å delta i en markering av at det er 65 år siden en fredsavtale ble underskrevet i kjølvannet av slutten på 2. verdenskrig.

Besøkte barnehjem

Ifølge avisen Komsolovskaya Pravda deltok mannskapet på om lag 200 amerikanske marinesoldater på en rekke arrangementer i Murmansk, de besøkte blant annet et barnehjem og spilte også en vennskapskamp i fotball.

Det er ikke kjent hva som er russernes forklaring på overflygningene, men ifølge CBS News skal Roughead gjennom en talsmann ha forklart at den russiske admiralens forklaring, som ble gitt under et privat møte, var "tilfredsstillende".