Gå til sidens hovedinnhold

– Proteinpulver kan føre til bruk av steroider

Artikkelen er over 8 år gammel

SE VIDEO: Politimann roper varsku om det enorme kroppspresset.

– Det er ikke innholdet i proteinshakene som uroer meg, men kulturen, sier Kenneth Wøhni Helberg.

Han er politi og leder av Norsk Narkotikapolitiforbund i Troms (NNPF).

– Unge venner seg til lettvinte løsninger for å oppnå effekt. Det er en alvorlig utfordring.

VIDEO: Politimann advarer mot proteinpulver blant unge

Trener for utseende

Han snakker ikke om voksne som shaker. Han snakker heller ikke om unge toppidrettsutøvere som har behov for mye protein på grunn av store treningsmengder.

– Jeg snakker først og fremst om de mange unge som trener for å se bra ut og som blir del av en kultur som fort kan bli en ukultur de ikke forstår konsekvensene av.

De siste dagene har Nordlys skrevet om eksplosjonen i salget av proteinpulver. Forbruket av kosttilskuddet har vokst enormt de siste årene. I dag selges proteinpulver i dagligvarebutikker som Rema 1000 og Coop. Ungdom i 15-årsalderen sier at de shaker.

LES OGSÅ: 15-åringer går på pulver

Støtter Trenings-Yngvar

Wøhni Helberg har fulgt debatten med stor interesse. Han har også fått med seg at mange har reagert kraftig på at treningsguru Yngvar Andersen mener bruk av proteinshake kan være inngangen til anabole steroider.

LES OGSÅ: – Greit at ungdom bruker pulver

– Jeg mener han har helt rett i det. Det er selvsagt ikke slik at alle som bruker proteinpulver, starter med dop, på samme måte som det slett ikke er alle som røyker hasj som begynner med heroin.

– Men for enkelte kan det senke terskelen til å prøve det. Den dagen de ikke får den effekten de ønsker av pulveret, kan de se seg om etter andre hjelpemidler istedet for å trene annerledes, hardere - eller mindre, sier Wøhni Helberg.

Skremt av kroppspresset

Gjennom NNPF jobber han mye opp mot barn, ungdom og foreldre.

– Jeg er skremt av det enorme kroppspresset ungdommen opplever. Det er rystende. Ikke bare blant jentene, men også unge gutter. Det er viktig at vi som er voksne følger med, sier han.

Mer enn pulver

– Vi ser at unge jenter tar sprøyter for å få større lepper og for å blir brun. Andre venner seg til å tilføre kroppen pulver. Det er skremmende. Jeg har snakket med mange rusmisbrukere som sier de ikke karakteriserte seg som narkomane før de satte sin første sprøyte. Mange har en høy terskel for det.

– Den terskelen blir lavere når sprøyter og pulver blir del av hverdagslivet til ungdommene, sier Wøhni Helberg.

– Hva kan man som foreldre gjøre?

– Det viktigste man gjør er å snakke med barna sine.