Gå til sidens hovedinnhold

- Presset ut ni personer

Artikkelen er over 11 år gammel

Fagforbundet mener Tromsø kommune har presset ni arbeidstakere ut av jobb de siste fire årene. I dag kommer en fersk tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet.

– Fra vår side er det helt klart at Tromsø kommune har gjort seg skyld i klare brudd på arbeidsmiljøloven, sier Bjørn Willumsen til Nordlys. Lederen for Fagforbundet i Tromsø kommune venter spent på en tilsynsrapport som er bebudet fra Arbeidstilsynet i dag. I rapporten har Arbeidstilsynet blant annet tatt stilling til ni saker Fagforbundet har sendt inn.

– Det er snakk om ni grove tilfeller av utstøting i Tromsø kommune, sier Willumsen.

– Konklusjonen er grusom. Samtlige ni er borte fra sin opprinnelige arbeidsplass. Refser rådmannen Sakene stammer ifølge Willumsen fra de fire siste årene.

– Felles for halvparten av sakene er at det er snakk om verneombud eller tillitsvalgte. Felles for alle var at de havnet i konflikter med sine lokale ledere på ulike nivåer i enhetene.

– Er det en ukultur når det kommer til personalpolitikk i Tromsø kommune? – De fleste enhetene fungerer heldigvis bra. Men det har vist seg at det felles punktet for problematikken er når konflikten blir løftet opp på rådmannsnivå. Sakene blir ikke behandlet på en ordentlig måte, og det ender opp med utsøting av arbeidstakeren som enten har varlset eller uttalt seg på en måte arbeidsgiveren ikke har likt, sier Willumsen, som påpeker at dette betyr økonomiske tap for kommunen.

– 13 årsverk er gått tapt. Ikke bare er det snakk om ni tragedier, det har også fått samfunnsmessig betydning. Nå skal en av sakene opp for retten i oktober.

– To andre er under juridisk vurdering. Får pålegg Det er på det rene at tilsynet i Tromsø kommune er av de større tilsynene som har vært gjennomført i Nord-Norge noen gang. Mellom april og juni i år har Arbeidstilsynet hatt aktivitet i kommunen. Og i en e-post sendt fra tilsynsleder Angela Westphal til Fagforbundet, går det klart frem at Arbeidstilsynet vil varsle pålegg om forbedringer overfor Tromsø kommune.

«Vi forventer at saker som pågår blir løst i samsvar med kommunens eget HMS-system og de forbedringer av systemet som Arbeidstilsynet i rapporten har varslet pålegg om. Vi mener at de pålegg som er varslet vil bidra til å forbedre prosessene for å løse slike saker», heter det blant annet i e-posten, som Nordlys har fått referert fra Bjørn Willumsen.

– Nå sitter vi spent og venter på hva Arbeidstilsynet kommer med, sier Willumsen, som ikke har altfor stor tiltro til tilsynet.

– De har tidligere vist seg langt flinkere på å behandle saker av fysisk art enn slike utstøtingssaker. Kommer med pressemelding Arbeidstilsynet har tydeligvis skjønt at rapporten vil vekke medieinteresse. Allerede torsdag bebudet Angela Westphal i en e-post sendt til Tromsø kommune at rapporten vil slippes sammen med en pressemelding i dag klokken 13.00. Før den tid har hun lite å si om rapporten.

– Jeg vil ikke si at den er stor omfangsmessig, men det har vært ført et ganske stort tilsyn. Vi har vært innom seks enheter og fulgt dem opp, sier tilsynslederen. Det er snakk om ni grove tilfeller av utstøting i Tromsø kommune.Bjørn Willumsen, lederen for Fagforbundet i Tromsø