Polstjerna åpnes for publikum

Den gamle selskuta Polarstjerna vil være åpen for publikum i hele sommer.

Den gamle selskuta Polarstjerna vil være åpen for publikum i hele sommer. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Skute med historisk sus åpnes for publikum.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Tromsø Museum, som har ansvaret for den gamle fangsskuta "Polarstjerna", er ikke lite stolte av sitt historiske klenodium.

- MS Polstjerna en stolthet i sin tid, en betydelig skute i selfangsten, og nå den best bevarte av dem alle. Full av Tromsø-historie står MS Polstjerna i sitt glasshus. Nå har Tromsø Museum åpnet sin største museumsgjenstand for publikum. Frem til 15. august kan du besøke skuta og kjenne ekte ishavsatmosfære, forteller Per Helge Nylund på Tromsø Museum.

Selfangstskuta MS Polstjerna ble bygd i Risør i 1949. Den er i særklasse det best bevarte fartøyet som har deltatt i selfangsten. Hele innredningen over og under dekk er original. Fartøyet fremstår svært autentisk med original seilrigg og seil, samt fangstbåter og en mengde løsøre. Riksantikvaren har gitt skipet status som verneverdig, opplyser Nylund.

97.000 sel

MS Polstjerna har ført hjem over 97.000 sel fra Vestisen og Østisen gjennom 33 fangstsesonger. Skuta har også vært benyttet til en rekke polare ekspedisjonsturer, og til fiske. 1981 var siste året hun ble brukt til selfangst.

I 2003 kom båten under tak i eget glasshus takket være stor innsats fra entusiaster i Arktisk Forening gjennom stiftelsen MS Polstjerna. I dag kan Polstjerna beundres som et monument over Tromsøs ishavstradisjoner.

Museumsbåt

Tromsø Museum - Universitetsmuseet overtok skuta fra januar 2010.

- Vi er veldig glade for å kunne invitere publikum, både tilreisende og fastboende, til å se denne juvelen blant ishavsskutene i sommer, sier Mariann Mathisen, konstituert leder av Polarmuseet, som også er en del av Tromsø Museum siden nyttår.

Halfdan Jacobsen, som eide MS Polstjerna og var skipper om bord i alle år, ønsket at skuta skulle bevares som et minne om Tromsøs ishavstradisjoner. Han donerte en betydelig sum penger til bevaring av båten før han døde i 2003.

- Vi håper at et besøk om bord i Polstjerna vil vekke minner hos mange, og pirre nysgjerrigheten hos de yngre generasjonene, uttaler Mathisen.

Historier

- Det er sikkert mange gode ishavshistorier som ennå ikke er fortalt, og museet vil gjerne høre dem, avslutter hun.

Foreløpig holdes "Polstjerna" åpen hver dag fram til og med 15. august. Tromsø Museum jobber med planer for å holde åpent også noen helger i vintersesongen.

Artikkeltags