Politisk jordskjelv i Tromsø: Byrådet mister flertallet

Artikkelen er over 4 år gammel

Jens Johan Hjort er fortsatt populær. Men Høyre stuper, og i en fersk måling mister byrådet i Tromsø for første gang flertallet.

DEL

Den rykende ferske meningsmålingen snur opp ned på det politiske landskapet i Nord-Norges største by.

Etter et brakvalg for Høyre i 2011, dannet Høyre, Frp og Venstre et borgerlig byråd med rent flertall i kommunestyret.

I en fersk måling gjør Høyre et svalestup blant velgerne i Tromsø, mens Ap bykser frem. Byrådet mister flertallet. Og Miljøpartiet de Grønne, som vinner et nytt mandat, ville havnet på vippen dersom resultatet i en meningsmålingen hadde blitt valgresultat om et år.

- Dette er veldig interessante bevegelser. En betydelig nedgang for Høyres del, og en pen måling for Ap, sier Kjell-Arne Røvik, til Nordlys.

Ap størst i Tromsø igjen

Målingen, som Infact gjennomførte for Nordlys onsdag ettermiddag, har en feilmargin på 3,4 prosent.

Av de 783 spurte svarer kun 26,8 prosent at de vil stemme Høyre ved kommunevalget i 2015 - nesten 10 prosentpoeng færre enn ved valget i 2011.

31 prosent av de spurte svarer derimot at de vil stemme Arbeiderpartiet ved kommunevalget. Dersom det blir valgresultatet øker Arbeiderpartiets gruppe i kommunestyret fra 11 til 13 mandater, mens Høyre går ned fra 16 til 12.

- For Høyres del kan det se ut til at en oppsamlet misnøye mot byrådet kanaliseres dit, da Frp ligger noenlunde stabilt. Hvorfor Frp ikke synker med Høyre, kan ha noe å gjøre med at partiet selv i posisjon utad ofte får det til å høres ut som at andre blokkerer dem. Det kan muligens gjøre at de kommer seg litt unna, sier Røvik.

- Ikke utenkelig at MDG vipper

Også SV og Miljøpartiet de Grønne øker antallet mandater, henholdsvis fra to til fire mandater og fra ett til to.

Av de 43 setene i kommunestyret får Høyre, Frp, Venstre og KrF får totalt 21 mandater i målingen. Ap, SV og Rødt får totalt 20, mens de to gjenstående går til Miljøpartiet de Grønne.

Dermed havner miljøpartiet - som har erklært seg blokkuavhengige - på vippen i tromsøpolitikken.

- Det er slett ikke utenkelig at de vil kunne vippe dette i venstresidens favør. Mye vil nok handle om personkjemi og personkonstellasjoner i et eventuelt byråd, sier Røvik.

Jens mest populær

- Det er jo en relativt dramatisk nedgang for vår del. Her har vi en jobb å gjøre, sier ordfører Jens Johan Hjort.

Mens partiet hans synker, er Hjort fortsatt populær blant folket. I et tilleggsspørsmål svarer nemlig 41 ,5prosent av de spurte at de vil foretrekke Hjort.

- Det var flatterende tall. Jeg har en meget verdig motstander, så dette er en hyggelig sekundering tidlig i løpet, sier ordfører Jens Johan Hjort.

Han vil ikke spekulere for mye i årsakene til spriket mellom hans og partiets popularitet.

- Men det er klart at å være ordfører i et parlamentarisk system gjør deg mer fristilt. Jeg er ikke den som fronter de vanskelige avgjørelsene. Det kan ha noe med det å gjøre, sier Hjort.

6 av 6

Jarle Aarbakke, som er innstilt som ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, får oppslutning av 25,8 prosent, mens hele 32,7 prosent svarer «vet ikke».

Da Nordlys gikk ut på gata onsdag formiddag, svarte 6 av 6 at de foretrakk Hjort som ordfører.

- Meningsmålingen bekrefter inntrykket av at Hjort er en populær ordfører. Samtidig er det en stor «vet ikke»-gruppe som viser at flertallet fort kan tippe for den sittende ordføreren. Ap har på ingen måte tapt slaget mot Hjort og Høyre enda, sier Røvik.

Ap: Positivt

Aarbakke ser lyst på partimålingen, og sier han ikke er overrasket over at Hjort vinner ordførerduellen.

- Det betyr at ligger er en stor jobb foran meg og partiet for å gjøre meg profilert som ordførerkandidat, sier Aarbakke.

- Hvorfor mister byrådet terreng?

- Det er vanskelig å si noe sikkert om, men vi ser i alle land at de som sitter med den politiske makt og ansvar ofte preges av slitasje, både på riksplan og i kommuner. Det har vel noe med det moderne demokrati - den forventningen vi har til politikken som skal leveres, sier Aarbakke.

- Åpen for samarbeid

- Så deres fremgang skyldes regjeringsslitasje?

- Verken jeg eller andre vet hva det skyldes, men det er en generell tendens som går igjen, både lokalt og nasjonalt. Du skal levere ganske godt for å beholde makten og posisjonen, sier han.

Miljøpartiets andre vara i kommunestyret, Svein Anders Noer Lie, sier partiet er åpent for å samarbeide med begge blokkene dersom vippeposisjonen fortsatt skulle holde seg etter valgnatta i 2015.

- Vi arbeider med en helhetlig plan for miljøpolitikk i Tromsø og hvis vi får gjennomslag for denne i en av blokkene, vil det kunne være avgjørende for oss, sier Lie.

Artikkeltags