Politiet svært bekymret over økende metamfetamin-import

Illustrasjonsfoto - Amfetamin.

Illustrasjonsfoto - Amfetamin. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det livsfarlige stoffet kommer ofte direkte til Tromsø fra Øst-Europa

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

De siste årene har politiet registrert at stadig mer av amfetaminet i Nord-Norge kommer rett fra Øst-Europa til Tromsø, for deretter å bli videredistribuert til resten av Nord-Norge.

Overfor NRK forteller leder for narkotikaavsnittet ved Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, at man både opplever at stoffet har blitt lettere å få tak i, og at prisene tidvis har vært svært lave. Dette skyldes at partiene som kommer inn har vært store.

Kommer mer stoff

Tidligere kom mye av narkotikaen til Nord-Norge via Østlandet, men med denne nye endringen av innførselsmønster kommer det mer metamfetamin på det nordnorske markedet, heter det.

– Nå kommer det mer amfetamin og da særlig metamfetamin direkte hit. Dette er ofte urene produkter som kan være svært helseskadelige, sier Myrvoll til NRK.

Andelen av metaamfetamin har økt i beslagene til politiet fra 1,8 prosent i 2000 til 56,2 prosent i 2011. Amfetamin regnes som den nest mest utbredte narkotikagruppen i Norge.

Farligere enn vanlig amfetamin

Til NRK uttaler overlege ved Helse Nords rusklinikk Sigma Nord at metamfemtain gjerne er sterkere og farligere enn vanlig amfetamin.

– Sammenligner man de to i sin rene form, så har nok metamfetamin en noe sterkere sentralstimulerende effekt. Men det som er tilgjengelig for rusmisbrukere varierer gjerne både når det gjelder renhet og sammensetnin, sier han.

Artikkeltags