Gå til sidens hovedinnhold

Politiet snakket med avdøde før han ble drept

Artikkelen er over 7 år gammel

Ble ringt tre ganger - rykket ikke ut.

Politiet holdt klokken 14 en pressekonferanse om drapet på Tromsøya på morgenen julaften. Politistasjonssjef Kurt Pettersen forteller at to personer er siktet for drapet på en mann i 60-årene.

De siktede er en mann i 40-årene og en kvinne i 30-årene, opplyste Pettersen.

Politiet rykket ut til et bolighus sentralt på Tromsøya etter melding fra AMK klokken 08.33 julaften. Da de kom til stedet ble en mann funnet død, forteller Pettersen.

Stump vold

Mannen er ifølge etterforskningsleder Morten Pettersen utsatt for stump vold.

- Vi har en gjenstand vi anser for å være drapsvåpenet, men jeg kan ikke gå nærmere inn på det, sier Morten Pettersen, etterforskningsleder i Troms politidistrikt.

Avdøde var ikke hjemmehørende i leiligheten. Etter det Nordlys får opplyst var han på julebesøk da drapet fant sted.

Begge de siktede har tilhørighet i leiligheten. Det var kun de tre til stede på tidspunktet drapet har skjedd.

Fikk meldinger

Kurt Pettersen forteller at operasjonssentralen har fått tre meldinger fra samme adresse denne morgenen og snakket med folk i huset uten at de har valgt å rykke ut.

Stasjonssjefen bekrefter at operasjonssentralen også har hatt en samtale med mannen som senere ble drept.

- Det hører med til historien at operasjonssentralen har fått tre meldinger fra samme adresse. Den informasjonen ble oppfattet slik at det ikke var nødvendig å rykke ut. Det ble gjennomført samtaler med den som ble drept og de andre som var i leiligheten. Konklusjonen ble at de ikke rykket ut.

Meldingene kom klokken 07.49, 08.18 og et tredje, foreløpig ukjent tidspunkt, men i samme tidsrom, forteller Kurt Pettersen.

Spesialenheten varslet

Det er videre en relasjon mellom avdøde og en av de involverte.

- Kvinnen som disponerte leiligheten har ønsker å få en person fjernet.

Spesialenheten for politisaker er varslet om forholdet.

- Det er lagret som lydlogger, og spesialenheten vil få tilgang om de ønsker å etterforske saken.

- Burde politiet agert?

- Det vil jeg ikke spekulere om.

- Hvorfor rykket dere ikke ut?

- Det kommer regelmessig inn meldinger til operasjonssentralen som er av den karakter at politiet ikke rykker ut. Det var ingen informasjon om at noen var utsatt for vold, men det var melding om at en var utsatt for sjikane.

Tidligere kjent av politiet

Etterforskningsleder Morten Pettersen sier en person er avhørt, mens den andre har valgt å foreløpig ikke avgi forklaring.

- Vi har gjort undersøkelser og gjennom avhør av naboer og vitner fått et greit inntrykk av hva som har skjedd.

Politiet sperret av huset, og har hele julaften hatt krimteknikere på plass for å sikre spor. Nordlys kjenner til at begge siktede er kjente for politiet fra tidligere, straffbare forhold.

- Begge er kjenninger av politiet, bekrefter Kurt Pettersen og legger til at dette personer som tilhører det politiet anser for å være et rusmiljø.

Person pågrepet

- Med bakgrunn i funn på stedet og den taktiske etterforskningen pågrep politiet to personer som er siktet for drap eller medvirkning til drap, opplyser Troms politidistrikt i en pressemelding.

Etter det Nordlys erfarer gikk den første meldingen ut på at det var utøvd vold mot en person i huset.

- Vi påtraff disse personene da vi kom til stedet, og da ble også mannen i 60-årene funnet død, sier Ahlquist.

Senere ble altså kvinnens status endret fra vitne til en siktelse for drap. Hun har tirsdag formiddag vært i avhør på politihuset i Tromsø. Så langt er ikke den siktede mannen avhørt. Begge er fremstilt for blodprøvetaking på legevakten ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.

Det er stort politioppbud på stedet, i tillegg til at flere ambulanser har vært der. Klokken 10.10 ankom politietterforskere åstedet og innledet etterforskning.

Klokken 11.20 ankom kriminalteknikere åstedet. Cirka klokken 14 ble avdøde fraktet ut av boligen.

Fremstilles for varetektsfengsling

Politiet sendte like før klokken 17 julaften ut en pressemelding der de skiver at de to som er pågrepet i saken vil bli sittende i politiet sin varetekt, og de vil trolig bli fremstilt for varetektsfengsling førstkommende virkedag. Utover det vil politiet ikke kunne opplyse mer i saken før førstkommende fredag.