Politiet: Dette er lov å gjøre mens du kjører bil

FRITT FRAM?: Vest-Finnmark politidistrikt brukte mobiltelefon til å fange en råkjører i Honningsvåg. Helt lov, mener politiet. Nordlys presiserer at illustrasjonsbildet ble tatt mens bilen stod stille.

FRITT FRAM?: Vest-Finnmark politidistrikt brukte mobiltelefon til å fange en råkjører i Honningsvåg. Helt lov, mener politiet. Nordlys presiserer at illustrasjonsbildet ble tatt mens bilen stod stille. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Avslører overraskende smutthull i lovverket etter at politimann selv brukte mobiltelefon under kjøring.

DEL

I et brev sendt til en privatperson i Honningsvåg åpner Politidirektoratet for det som kan bli en meget omstridt praksis.

Politiinspektør Jan M. Guttormsen åpner nemlig for at både politibetjenter og vanlige bilister kan bruke mobiltelefonen til å filme mens man kjører bil. Dette til tross for at bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring er forbudt i Norge.

Politimann filmet selv

Svaret kommer som en reaksjon på en henvendelse fra en person i Honningsvåg.

- Jeg lurer på om politiet kan benytte mobil uten handsfree, spør personen i et brev til Politidirektoratet.

Han viser til en hendelse i Honningsvåg der en politibetjent brukte en mobiltelefon til å filme en fartssynder og sitt eget speedometer mens han selv kjørte bil.

- En kollega av meg ble filmet under fart av en politimann som var alene i bilen. Han filmet bussen og sitt eget speedometer for å bevise fartsovertredelsen, og bruker det som dokumentasjon, skriver vedkommende.

- Gjelder ikke denne saken

I svarbrevet fra Polidirektoratet skriver Guttormsen at filmingen med mobiltelefon ikke nødvendigvis er en overtredelse av forbudet mot bruk av håndholdt mobiltelefon.

Han argumenterer nemlig for at bruk av kamerafunksjonen på mobiltelefonen gjør at mobilen er å regne som et vanlig kamera.

«Slik du beskriver bruken av mobiltelefonen vil ikke denne nødvendigvis omfattes forskriften. Dette da bruk av mobiltelefonen som kamera vanskelig kan sees som «enhver betjening av mobiltelefonens funksjoner». Bruk av et hvilket som helst annet kamera ville jo ikke bli omfattet av forskriften», skriver Guttormsen.

Nordlys har en rekke ganger forsøkt å få en uttalelse fra Politidirektoratet, så langt uten å lykkes.

Påtaleleder: - Ja, det er et paradoks

Påtaleleder ved Vest-Finnmmark politidistrikt Thomas B. Darell innrømmer at mobiltelefon ikke er et etablert verktøy for å fange folk som kjører for fort.

- Nei, det er ikke uttalt prosedyre hos oss. Vi tar fartssyndere med laser- og tidsmåling som alle andre. At man i enkelte tilfeller bruker alternative måter for så være i dette tilfelle, men det er ikke hovedinstrumentet vårt.

- Er det nå fritt fram for alle å filme i trafikken?

- Det vil jeg ikke kommentere.

- Ser du hvorfor dette er motstridende?

- Ja, jeg ser åpenbart paradokset mellom det å håndtere en håndholdt telefon og et kamera. Men skal du filme selv oppfordrer vi til at kamera er fastmontert, og uansett så gjelder det alminnelige aktsomhetskravet. Enten det er mobil eller bilradio det gjelder skal sjåfører ha fokus på trafikken. Selv om det etter lovens bokstav ikke er et forbud kan du straffes for det.

- Blir det da konsekvenser for politibetjenten?

- Det ser jeg ingen grunn til å gå nærmere inn på, sier Darell til Nordlys.

Fotograf fikk bot for samme mobilbruk

Politiet har tidligere selv delt ut bøter for bruk av mobilkamera under kjøring. Under kommunevalget i 2011 ble Sosialistisk Venstrepartis valgbuss med hele partiledelsen i bussetene filmet mens de brøt fartsgrensen i en 30-sone i Kroken i Tromsø.

LES OGSÅ: UP-sjefen refser avis etter råkjøring

Fotograf Knut Jenssen var på jobb for avisen iTromsø, og kjørte bak bussen da han oppdaget lovbruddet. Han filmet deretter fartsovertredelsen på samme måte som politiet i Honningsvåg. Saken ble godt diskutert i både lokal og riksmedia i etterkant, og det endte med at Jenssen ble bøtelagt for nettopp mobilbruk.

- Ja, jeg fikk rundt 2.000 kroner i bot for filmingen, og da forundrer det meg voldsomt at politiet slipper unna med dette. Det skal være likhet for loven, og jeg kan ikke forstå hvorfor de er bedre egnet enn meg til å filme med mobilen mens de kjører. De lærer ikke akkurat det på politiskolen, sier Jenssen til Nordlys.

Trygg Trafikk reagerer

Ketil Nystrøm er distriktsleder i Trygg Trafikk, og reagerer også på politiets holdning.

- Det er viktig å dokumentere at det kjøres for fort fordi dette er en av de vanligste årsaker til trafikkulykker, og i dette tilfellet var det en buss som sannsynligvis hadde passasjerer som er noe som gjør saken alvorlig. Likevel er viktig å si at det ikke er tillatt å filme med mobiltelefon mens du kjører. Politiet må likevel vurdere hvilke metoder som må brukes for å dokumentere lovbrudd, sier Nystrøm til Nordlys.

Artikkeltags