– Politiet brukte akkurat nok makt

MANGE VITNER: Flere titalls vitner fikk med seg pågripelsen som skjedde i Storgata i Tromsø midt på blanke ettermiddagen onsdag. Her blir gutten lagt i bakken, og deretter tatt med i politibilen.

MANGE VITNER: Flere titalls vitner fikk med seg pågripelsen som skjedde i Storgata i Tromsø midt på blanke ettermiddagen onsdag. Her blir gutten lagt i bakken, og deretter tatt med i politibilen. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Flere vitner slår nå tilbake mot det de mener er hyklersk politikritikk etter pågripelse av 17-åring i Storgata. Se video fra pågripelsen!

DEL

Like over klokka to onsdag ettermiddag ble en 17 år gammel gutt pågrepet og lagt i bakken utenfor Solid i Storgata i Tromsø sentrum.

– Gutten nektet å etterkomme et pålegg om å følge med politiet, og la på sprang. Han ble tatt igjen utenfor utestedet Solid, hvor han satte seg til motverge og blant annet forsøkte å slå etter en politimann. Gutten ble deretter lagt i bakken av flere politifolk, forteller operasjonsleder Jøran Bugge i Troms politidistrikt til Nordlys om bakgrunnen for politiets inngripen.

Umiddelbart etter hendelsen reagerte flere vitner på det de oppfattet som overdreven maktbruk av politiet. Vitnene fortalte om bruk av batong og pepperspray, og mente politiet brukte unødig vold.

LES MER: Vitner reagerer sterkt

– Gikk løs på ham

– De var fem stykker som gikk løs på ham. De slo ham med batong i nakken, hodet og korsryggen, og sprayet ham med pepperspray, forteller Britt Kathrine Jacobsen, som sammen med Tony Elsgaard så det som skjedde:

– Gutten forsøkte først å gjøre motstand. Han ville rive seg løs, og prøvde å klappe til en politikvinne uten å lykkes. Deretter ble han svært brutalt behandlet av de fem politifolkene som var kommet til, legger Jacobsen til.

– Han ropte etter hvert «Æ gir mæ!», men likevel fortsatte politiet med det vi oppfattet som rett og slett et overgrep etter at han var uskadeliggjort, sier Elsgaard.

Du kan lese flere vitnebeskrivelser i dagens papirutgave av Nordlys, eller i vår Nordlys-applikasjon.

Innenfor regelverket

Operasjonsleder Jøran Bugge i Troms politidistrikt forstår at publikum reagerer på enkelte pågripelser, men forsikrer Nordlys om at politiet holder seg innenfor regelverket.

– Vi tar i bruk de maktmidlene vi har tilgjengelig for å få kontroll på en situasjon. Vi skjønner at fra publikums side av og til kan oppleves som brutalt, men jeg forsikrer om at vi holder oss innenfor regelverket, sier Bugge til Nordlys.

Politiet får støtte

Når hendelsen nå har lagt seg, kommer flere vitner på banen med sin støtte til politiet.

– Jeg var til stede under arrestasjonen, og politiet brukte akkurat så mye makt som nødvendig for å få kontroll på situasjonen. Jeg er mer sjokkert over oppførselen til vitnene rundt saken, som prøver å demonifisere våre offentlige tjenestemenn. Gutten oppførte seg voldelig og irrasjonelt, og jeg ser ingen problemer med at politiet måtte bruke makt, skriver en av Nordlys sine lesere.

Hun får støtte fra en mannlig leser, som mener enkelte av vitnene oppførte seg hyklersk:

– Når politiet faktisk gjør jobben sin, og gjør den bra, så roper de på politivold og bruk av makt. Men når de ikke gjør jobben sin, roper de på mer handlekraftig politi, flere patruljer og synlighet, understreker mannen.

– Vitne ropte «jævla snut!»

En tredje, kvinnelig leser, støtter kritikken av enkelte vitner:

– Til tross for den dramatiske hendelsen, reagerte jeg mest på enkelte vitner som involverte seg i saken. Et mannlig vitne ropte «jævla snut!», mens en annen kvinne ropte «barnevold!» gjentatte ganger, sier hun.

TIPS OSS! Har du video eller bilder fra hendelsen, eller ønsker å fortelle din versjon av det som skjedde? Send oss gjerne en SMS/MMS til 2097 merket med kodeord Nordlys, eller send oss en e-post til tips@nordlys.no.

Artikkeltags