Polarhelt får monument i Tromsø

Helmer Hanssen er gravlagt på Tromsø kirkegård sammen med sine kone Augusta. En anonym tromsøkvinne har i mange år betalt festeavgift for graven som har vært i fare for å bli slettet. Gidsken Halland mener gravstedet for lengst burde vært fredet som kulturminne. Nå får imidlertid polarhelten sitt eget monument et annet sted i Tromsø.

Helmer Hanssen er gravlagt på Tromsø kirkegård sammen med sine kone Augusta. En anonym tromsøkvinne har i mange år betalt festeavgift for graven som har vært i fare for å bli slettet. Gidsken Halland mener gravstedet for lengst burde vært fredet som kulturminne. Nå får imidlertid polarhelten sitt eget monument et annet sted i Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Helmer Hanssen fulgte Roald Amundsen til Sydpolen.

DEL

Her hviler Helmer Hanssen. Gidsken Halland ønsker å gi den halvglemte polarhelten evig liv gjennom et nytt monument – helst et annet sted enn på kirkegården.

Helmer Hanssen er en av mennene som fulgte Roald Amundsen til Sydpolen. Den erfarne islosen, fangstmannen og hundekjøreren førte sleden med ekspedisjonens hovedkompass og skrev seg inn i polarhistoria som en av Amundsens viktigste og mest lojale støttespillere.

Fikk sparken

Senere, på en ekspedisjon til Nordøstpassasjen, røk han uklar med sjefen og fikk sparken som skipper på Gjøa.

I dag er det helst folk med spesiell interesse for historia som husker Hanssen og hans bragder. Polarhelten har ingen etterkommere i Tromsø. Festeavgiften til gravstedet på kirkegården blir betalt at en anonym kvinne.

Men en av byens gater bærer Helmer Hanssens navn og på Polarmuseet finnes flere gjenstander fra hans ekspedisjoner.

Til 100-årsjubileet

– Nå er det på tide at han får sitt eget monument, sier Gidsken Halland, polarentusiast og informasjonsmedarbeider ved Visit Tromsø.

Halland lanserte ideen på et møte i Arktisk Forening. Nå er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal samle inn penger til formålet.

Planen er å avduke Helmer Hanssen-monumentet på 100-årsdagen for plantinga av det norske flagget på Sydpolen – 14. desember 2011.

Tromsø har flere store navn i polarhistoria, men Helmer Hanssen er nok det største. Fiskersønnen er også en god representant for fotfolket til de nasjonale heltene, sier Halland.

Håper på en million

Salve Dahle, formann i Arktisk Forening, leder arbeidet i Helmer Hanssen-komiteen. Målet er å samle inn en million kroner til monumentet.

– Om det skal bli en tradisjonell byste eller et mer moderne monument med friere form, har vi ennå ikke avgjort. Heller ikke hvor det skal plasseres. «Polstjerna» ved Polarinstituttet og Polarmuseet har vært framme i diskusjonen. Dette må vi diskutere videre med kommunen, sier Dahle.

Artikkeltags