- Per Sandberg er selve ur-Frperen

FRP-NESTOR: Carl I. Hagen - her fra sin egne boklansering i 2010 - er enig med Per Sandbergs utfall mot anonyme motstandere i Frp.

FRP-NESTOR: Carl I. Hagen - her fra sin egne boklansering i 2010 - er enig med Per Sandbergs utfall mot anonyme motstandere i Frp. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Frp-høvding Carl I. Hagen tar den avtroppende nestlederen i forsvar i bokstormen.

DEL

Det har stormet rundt Per Sandberg etter at det mandag ble klart at han trekker seg om nestleder i Frp på neste års landsmøte.

På samme tid kom det fram at Sandberg i over ett år har jobbet med en biografien «Mot min vilje». Selve tittelen og foreløpige lekkasjene fra boken, har vekket reaksjoner - blant annet i Troms Frp. En bitter, mangeårig konflikt i fylkespartiet skal være blant temaene i Sandbergs kommende bok.

Sandbergs ektefelle Line Miriam Sandberg, fylkestingsrepresentant for Frp i Troms, skal stå sentralt i denne konflikten.

LES OGSÅ: Nominasjonskamp bidro til bitter feide mellom Frp-naboer

Anonyme «spøkelser»

Blant annet skal striden ha kulminert i en verbal konfrontasjon mellom Sandberg og Kristoffer Kanestrøm, Frp-byråd for helse og omsorg i Tromsø kommune, på partiets landsmøte i mai.

Som Nordlys omtaler i dagens papiravis, hevder kilder som var vitne til opptrinnet at Sandberg sa at han skulle «knekke» Kanestrøm.

Selv har Sandberg avvist dette som løgn fra det han kaller anonyme «spøkelser». Nå får han støtte fra Carl I. Hagen, leder for Frp fra 1977 til 2006.

- Jeg liker ikke slike anonyme kilder, der er jeg enig med Per, sier Hagen til Nordlys.

- Det er helt greit at de kalles for spøkelser, det må de finne seg i. Det er sikkert noen som posisjonerer seg fordi de er engstelige for hva som kommer i boken, fortsetter Frp-høvdingen, men legger til at han ikke vil spekulere i hva som står i en bok han ikke har lest.

- Jeg venter til jeg har lest boken før jeg snakker om hva som står i den, sier Hagen.

LES MER OG SE VIDEO: – Løgn, usannheter og faenskap

- Kan være hissig

Per Sandberg ble først valgt inn på Stortinget i 1997. På det tidspunktet var Frp langt unna maktens tinder der de sitter i dag, ved kongens bord sammen med Erna Solberg.

Hagen legger ikke skjul på at Sandberg har betydd mye for partiet.

- Med sin bakgrunn som LO-organisert og tillitsvalgt, har han betydd mye for å gi bredde i ledelsen i Frp. Han er selve ur-Frperen, sier den mangeårige partilederen.

- Han er veldig hardtarbeidende og kreativ, og har stor stå-på-vilje. Som regel er han positiv og i godt humør, men han kan også være hissig, røper Hagen.

At Sandberg har varslet at han trekker seg om nestleder i partiet, synes Hagen er leit. Samtidig mener han at det er naturlig konsekvens av at Sandberg takket nei til både å bli både statsråd og parlamentarisk leder for Frp.

LES MER: Per Sandberg trekker seg som nestleder i Frp

- Da er det naturlig å ta et steg tilbake som vanlig, menig stortingsrepresentant, sier Hagen.

- Ingen søndagsskole

Flere partikolleger skal også ha fått tilsendt eller tilbud om å lese utdrag fra Sandsberg kommende bok, som omhandler dem selv - og dét ikke nødvendigvis i positive ordelag.

Ifølge Nordlys' opplysninger skal både stortingsrepresentant Øyvind Korsberg og lokalpolitiker Louis S. Edvardsen, begge medlemmer i Troms Frp, være blant dem som har fått tilbud om en slik gjennomlesning.

Hagen mener media overdramatiserer konfliktene internt i partiet, som ifølge han slettes ikke er unikt for Frp.

- Jeg husker godt at Håkon Lie sa at Arbeiderpartiet ikke er noen søndagsskole. Det er heller ikke Frp, ei heller noen andre partier, sier Hagen.

Sandbergs biografi «Mot min vilje» slippes 14. november.

Artikkeltags