Gå til sidens hovedinnhold

Pepperspray mot isbjørn

Artikkelen er over 9 år gammel

Erfarne isbjørnfolk sverger til rifla.

Firmaet bjørnespray.no har gått aktivt ut og annonsert for den USA-importerte peppersprayen Counter Assault, skriver Svalbardposten.

Per Ulrich Kristiansen importerer boksene til Norge, og de første er allerede på vei til Svalbard. Kristiansen mener peppersprayen gir bedre beskyttelse mot bjørneangrep enn skytevåpen.

– Forskning viser at risikoen for personskade er lavere ved bruk av pepperspray enn med skytevåpen, sier han.

Ousland har prøvd

Isbjørnen oppfører seg annerledes enn brunbjørnen, men polfarer Børge Ousland har god erfaring med pepperspray på isbjørn.

– Pepperspray anser jeg som et eventuelt tillegg til skytevåpen, og det virker på isbjørn, skriver Ousland i en epost til Svalbardposten.

– Men kulde, vær og vind kan spille inn, så jeg ville anbefalt å ha våpen i back-up. Signalpistol fungerer også bra, skriver Ousland.

Forsker Paul Eric Aspholm ved Bioforsk er helt enig med Ousland.

Tidligere isbjørnforsker Thor S. Larsen har årelang erfaring med isbjørn på Svalbard. Han er skeptisk.

– Jeg har ikke så stor tiltro til denne peppersprayen. Hvis bjørnen kommer for nært og plutselig angriper, hadde jeg ikke stolt på peppersprayen, sier Larsen.

Han ser at sprayen kan være et godt supplement til skytevåpen.

– Men alene mener jeg den gir en falsk trygghetsfølelse. For å unngå hele dilemmaet bør folk passe på å holde god avstand til isbjørn, sier Larsen.

Krever tillatelse

Ifølge importøren Per Ulrich Kristiansen er peppersprayen Counter Assault underlagt samme krav og byråkrati som ved kjøp av skytevåpen.

Hos Sysselmannen er peppersprayen upløyd mark. Assisterende sysselmann, Lars Erik Alfheim, kan ikke se at de har behandlet noen pepperspray-søknad tidligere.