9. januar er den dagen med flest elgulykker. Hele 19 prosent av elgpåkjørslene skjer i januar, og det hele topper seg 19. januar, viser tall fra Norsk institutt for naturforskning, som har analysert 11.000 ulykker.

Dan Erik Løvli fikk bilen smadret av elg i fjor. Han oppfordrer alle bilførere til å være oppmerksom på hva som rører seg i veikanten.

Løvli opplevde alle bileieres elgmareritt da han på kvelden 16. desember i forholdsvis lav fart likevel fikk en voksen elg inn gjennom frontruten på veg hjem til Kirkesdalen.

Elgen bykset ut på veien

Dan Erik Løvli som jobber som energimontør i Troms Kraft var på hjem til Kirkesdalen på kvelden 16. desember da en elg som spiste på en rundballe i veikanten bykset ut og omgjorde Audien hans til et bilvrak i løpet av brøkdeler av et sekund. Den store elgen bykset over panseret, knuste frontruten før den nærmest som en bumerang ble slengt videre bakover og knuste samtlige vinduer på passasjersiden.

– Det var iset på veien, og jeg holdt rundt 50 kilometer i timen. Jeg visste at det er mye elg som trekker ned på veien opp til dalen, men likevel ante jeg ikke ordet av det før det smalt.

Skremmende fort

– Elgen sto under noen greiner og spiste på en rundballe, og bykset inn mot bilen uten at jeg hadde sjanse til å stoppe. Det hele gikk skremmende fort og gir meg nok en forståelse hvor vanskelig det er å klare å hele tida være oppmerksom på elgen. Og her oppe i Kirkesdalen er det vanvittig mye elg nå, det er observert flokker på opptil 30 dyr samlet, sier Løvli.

Ingen god dag for elgen

En doktorgradsavhandling av Hege Gundersen i fjor slår fast at statistisk er den dagen i året det blir påkjørt mest elg på landsbasis. Samme Gundersen konkluderer med at januarmøre og fullmåne er faktorer som lokker elgen fram på veiene.

– Årsaken er enkel. Ved fullmåne ser elgen bedre hvor maten er, og dermed er den i aktivitet også i store deler av natta også.

Det forteller Jan Oddvar Eriksen som er leder for ettersøksringen for skadet vilthjort i kommunene Lenvik, Torsken og Sørreisa.

Eriksen opplyser at for Lenviks vedkommende er antallet påkjørsler fra elgjakten sluttet og til nå svært lav. I de tre kommunene har man til nå hatt bare 6 påkjørsler til nå, mens man siste vinter hadde opp mot 30 påkjørsler.

I Målselv er det langt mer dramatisk. Her er 29 elg påkjørt, hvorav 9 elg måtte avlives etter påkjørselen.