Dette skjemaet ser ut som en avbestillingsordre - men i realiteten er det en ordrebekreftelse som kan koste bedriften din nesten 100.000 kroner hvis man ikke er våken.

Bygg i Nord på Silsand fikk nylig en telefon fra internettselskapet Fylkesnytt.no der de fikk forespørsel om de vil avslutte annonseringa. For å få det til, måtte de signere et skjema og returnere dette til selskapet.

Lureri

På skjemaet står det avtalen termineres 31.12.2012 - men - og dette er et stort men - i bunnen av skjemaet med liten skrift står det "Min underskrift nedenfor gir uttrykk for min fullstendige forståelse at jeg undertenger på et juridisk bindende avtale som innebærer kostnader for bedriften ovenfor. Gjennom min ansettelse i bedriften ovenfor har jeg rett til å inngå avtale med Fylkesnytt.no Jeg er inforstodd over min rett til å avbestille ordrer innen to uker (14 dager) fra bestillingsdatoen mot en kostnad på 25 % av den totale ordreverdien."

Og det er også en bekreftelse på at 10 innrykk til en pris på 9900 kroner - altså totalt 99.900 kroner.

Med henvendelsen fulgte det også et skriv stilet til daglig leder Jon Roar Edvardseb hvor det svart på hvitt står at "jeg har gjort om dokumentet til en pdf. Vennligst skriv det ut og gå gjennom opplysningene om din bedrift er korrekte. Jeg ville være takknemlig om du deretter skanner det inn og mailer det tilbake til vår adresse. Avtalens slutt er 31.12.2012. Vennlig hilsen Gabriel C."

Våken mot svensker

Heldigvis for Bygg i Nord er sekretær Linda Karlsen av det våkne slaget. Hun ba den svenske personen som ringte inn om å sende en kopi av den opprinnelige avtalen som de angivelig\ skulle ha inngått med Fylkesnytt.no og tok samtidig kontakt med Trygg Handel, som monitorerer nettopp slike svindlerforsøk og hvor Bygg i Nord er kunde.

- Jeg sjekket også svartelista til Trygg Handel, og fant selskapet der, sier Karlsen, som sier at hun er blitt svært vant til slike frekke henvendelser.

- Ja, det er enormt mange av dem, og de kommer hele tida. men jeg vet hva jeg skal se etter. Og det første jeg reagerer på er at de snakker svensk. Det er fælt å si det, men det er sant! sier Karlsen.

For det er svenske svindlere som er mest aktiv på det norske markedet. Det bekrefter administrerende direktør Per Fredrik Svedlund i Trygg Handel over nordlys.no.

- Det er to-tre svenske firmaer som står bak, sier han.

Juridisk bindende

Han sier at hvis bedriften signerer "oppsigelsen", har de i realiteten signert en juridisk bindende kontrakt om å betale som er vanskelig å komme seg ut av.

- Det blir som å be bankraneren levere tilbake ransutbyttet.

Og det er fort gjort å gå i fella i en travel hverdag.

- Vi har hatt en advarsel ute på våre hjemmesider siden april om Fylkesnytt.no. Men er man ikke våken, er det fort gjort å signere. Og det er bedrifter som har latt seg lure, sier han.

Karlsen sier at hun så sent som her om dagen opplevde det hun oppfatter som et nytt svindelforsøk. Heller ikke denne gangen lot hun seg lure.