(Nettavisen)

En ny variant av koronaviruset som er oppdaget i Storbritannia sprer seg raskere enn normalt. Ifølge statsminister Boris Johnson er den nye varianten opp mot 70 prosent mer smittsom. Det er funnet over 1.000 tilfeller av den nye varianten i landet.

Virusvarianten har spredt seg raskt i Storbritannia, noe som har ført til at en rekke land har innført strenge tiltak mot reisende fra landet. I Norge anmoder Helsedirektoratet alle reisende fra Storbritannia om å teste seg, helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) opplyser at de vurderer å sette inn ytterligere tiltak.

Farligere?

Folkehelseinstituttet (FHI) har søndag publisert en større sak der de orienterer om den nye koronavirus-varianten.

– Noen av endringene som er sett i viruset i Storbritannia har vi også sett i virus i Norge, men ikke så mange endringer og i den kombinasjonen som Storbritannia rapporterer om, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på egne nettsider. Om farligheten av den nye virusvarianten sier Vold:

- Det er ingen holdepunkter for at virusvarianten gir mer eller mindre alvorlig sykdom.

Les mer: Helsedirektoratet vil at alle innreisende fra Storbritannia blir korona-testet

Vil vaksinene fungere?

Line Vold sier videre at FHI følger særlig på endringer i spike-proteinet, som er taggen på viruset.

- Det er fordi den er så viktig for virusets evne til å smitte mennesker. Det er også området de fleste vaksinene har som angrepspunkt. Skjer det større endringer der, kan det få betydning for smittsomheten.

FHI skriver at det teoretisk sett kan gjøre tester mindre følsomme og vaksinasjon mindre effektivt, men at dette så langt bare er hypoteser.

Les også: Helene feirer jul i London: – Det er helt stille her nå

Restriksjoner

Søndag ettermiddag ble det klart at EUs medlemsland hasteinnkalles til et videomøte om den nye virusvarianten.

Belgia, Nederland, Italia og Tyskland er noen EU-land som har innført innreisenekt for reisende fra Storbritannia som følge av varianten. FHI har så langt ikke anbefalt å innføre innreiseforbud i Norge.

Se video: Bent Høie-video går viralt:

Virusvarianten er også oppdaget i Danmark, men foreløpig er det ingen meldte tilfeller i Norge.

– Det er viktig at vi handler raskt for å prøve å unngå at denne virusvarianten kommer til Norge og spres videre innenlands her i Norge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding søndag.

Les mer: Norge får ytterligere 1,9 millioner vaksinedoser fra Moderna

Opptrapping

Verdens helseorganisasjon (WHO) ber medlemslandene i Europa trappe opp smitteverntiltakene på grunn av den nye virusvarianten.

– Over hele Europa, hvor smittespredningen er intens og utstrakt, må landene styrke innsatsen for å få kontroll og forebygge smitte, sier en talsperson for organisasjonens Europa-kontor.

Les også: Boris Johnson: Ny virusvariant sprer seg raskere - 70 prosent mer smittsom