På båtreise mot legalisering

SAMLET TROPP: Denne gjengen møtte opp i samlet tropp på båten lørdag formiddag.

SAMLET TROPP: Denne gjengen møtte opp i samlet tropp på båten lørdag formiddag. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Tidligere rusmisbrukere på kampanjetur ankret opp i Tromsø.

DEL

- Jeg møter folk hver dag som sier at de er rusfri - de "røyker bare litt hasj" hver dag. Men da er man ikke rusfri! sier Asbjørn Larsen, daglig leder på Kafé X.

Han var en av de oppmøtte da båten Hav(b)rus ankret opp i Tromsø lørdag formiddag.

Prosjektet Hav(b)rus er et samarbeid mellom Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon og foreningen "Alle kan bli rusfri", i anledning førstnevntes 15-årsjubileum.

Turen er i realiteten et ruspolitisk prosjekt. Organisasjonene mener storsamfunnet ikke gjør nok for å hjelpe rusmisbrukere til et liv uten. Og de går imot legaliseringstankegangen som etter Stoltenberg-utvalgets rapport har vært omdiskutert.

- Vi ønsker å vise alle at det går an å bli helt rusfrie, sier initiativtakerne Øyvind Arntzen og Line Eikenes.

Fra Sarpsborg

Til nå har båten gått fra Sarpsborg til Kirkenes, før ferden virkelig startet. I alt skal de innom 13 byer, samt flere mindre stopp, før de ender opp i Halden.

- Fra russegrensa til svenskegrensa, smiler de.

På båten reiser tidligere rusmisbrukere som har kommet seg ut av uføret.

- Når vi stopper, ønsker vi å utfordre lokalpolitikerne på ruspolitikken deres, som vi mener er feilslått. I dagens samfunn er tankegangen at en rusmisbruker aldri vil kunne bli rusfrie. "Så du ligger i rennesteinen, da gir vi deg en pute". Man gir folk medisin og fast husstand, og forventer at de skal klare seg selv derfra. Men det holder ikke.

- Vi er for positiv aktivitet og godt sosialfaglig arbeid. Aktivisering er alfa og omega for å bli rusfri. Også må vi gi et tilbud til rusmisbrukere døgnet rundt. De fleste faller tilbake etter kontortid.

De er klare over at de ikke har full støtte overalt i rusmiljøet.

- Men sånn vil det alltid være. Da jeg selv ruset meg, mente jeg også legalisering var rett vei å gå. Det gagnet tross alt meg den gang, sier Øyvind Arntzen.

Fylkesmann på plass

En annen som møtte opp, var fylkesmann Svein Ludvigsen.

- Jeg er imponert over det jeg har sett og lært om dere. I dag gjennomføres Midnight Sun Marathon her i Tromsø. Dere har virkelig gått gjennom noen maraton i livet, roste Ludvigsen.

Fylkesmannen har gått inn med støtte i prosjektet. Under sin tale lovet Ludvigsen å følge opp.

- Jeg lover at dette ikke skal bli et engangstilfelle. Dette skal vi følge opp både ut året og kanskje til neste år.

Artikkeltags