- Tenk at veterinæren nekter å hjelpe han her siden jeg ikke kan punge ut 10.000 kroner på dagen. Hvor ble det av dyrerettighetene? Er ikke dette akutt nok for en jævla regning, spør eieren av chiuauaen "Big", Lars Ovesen (23), på facebooksiden til Dyrebeskyttelsen Tromsø.

Bildene eierne har tatt viser en alvorlig øyeprolaps (se faktaboks). Noe som ifølge veterinærene Nordlys har vært i kontakt med er en akuttsituasjon, og krever umiddelbar behandling.

- Øyet poppet ut av øyehulen

Det var i går ettermiddag akuttsituasjonen oppstod og eierne opplevde det som vanskelig å få hjelp i Tromsø da de kontaktet vaktmottakene. Hovedsaklig på grunn av prisnivået, men også fordi Ovesen følte det var vanskelig å få veterinærene til å forstå alvoret i situasjonen.

- Jeg var ute på tur i Tromsdalen med "Big" og en annen hund jeg har rundt klokken 1600. Så sprang den andre hunden jeg har, som er mye større, i "Big" slik at den ble skadet. Øyet poppet ut av øyehulen og hang rett ut, forteller Ovesen til Nordlys.

Ovesen skjønte med det samme at dette var en alvorlig situasjon, og kontaktet veterinærer med det samme.

Kunne ikke få faktura

- Men ingen av dem jeg kontaktet var i stand til å hjelpe da de fikk høre at jeg ikke var i stand til å betale regningen for behandlingen før på mandag. Jeg spurte om jeg ikke kunne få en faktura, men det nektet de å gi meg. Jeg forklarte at det var en nødsituasjon og at øyet til "Big" hang utenfor øyehulen, men det hjalp ikke, forteller hundeieren.

I sin nød tok deretter Ovesen kontakt med legevakta i Tromsø. Men de kunne heller ikke tilby noen form for hjelp da det var snakk om et dyr. Heller ikke politiet kunne komme med hjelp eller tips da han kontaktet dem etter å ha fått svaret fra veterinærene og legevakta.

- Så da ringte jeg noen andre chihuaua-eier jeg visste om som hadde opplevd en lignende skade på sin hund. Det var de som tilslutt hjalp meg ved å kontakte Hijman i Lyngen.

- Helt forferdelig

Ena-Maria Hijman (29) ble i natt oppringt av en bekjent som lurte på om hun kunne hjelpe eierne og hunden Big med øyeskaden.

- Jeg fant fram utstyr til å holde øyeeplet fuktig. De sa til meg at de hadde ringt begge veterinærene i Tromsø, og de skulle ha 10.000 kroner for å behandle hunden. Det er ikke noe den vanlige mannen i gata har, sier Hijman.

Ifølge eierne hadde "Big" lekt med annen hund da leken plutselig ble opphetet, og skaden skjedde. Hijman har selv dyr, og er oppgitt over behandlingen eierne mener de har mottatt.

- Det er helt forferdelig at penger er viktigere enn å hjelpe dyr. De burde jo sette dyrenes ve og vel først. Jeg har selv opplevd vanskelige veterinærer. Man må omtrent krangle seg til en regning når man trenger akutthjelp.

Dro til Lyngen

Situasjonen til eierne løste seg ved at de til slutt fikk en bekjent til å kjøre dem til Lyngseidet. Der Bjørg Karlsen stilte seg til disposisjon.

- Jeg har jobbet som fjøsavløser, og er født og oppvokst på gård. Ifølge loven har ikke veterinærer lov til å nekte et dyr akuttbehandling, sier Karlsen til Nordlys.

Karlsen fikk etter hvert besøk av det unge paret, og brukte det hun hadde liggende til å hjelpe "Big." Hun mener chiuauaen hadde blitt blind på øyet om hun ikke hadde bistått.

- Jeg brukte sykehustenger til å trekke øyelokkene forsiktig tilbake over øyet. Så klemte jeg varsomt til slik at øyeeplet gikk tilbake på plass. Hunden var rolig hele veien, og det tok meg ti minutter. Så fikk han øyesalve og saltvann. Jeg gjorde jobben gratis, og er glad for å kunne hjelpe, sier Karlsen.

- Hørte ingenting

Den offentlige veterinærvakten i Tromsø er et samarbeid mellom de ulike veterinærklinikkene i kommunen. I natt var det Tromsø veterinærsenter på Sør-Tromsøya som var vakthavende. De ble ikke kontaktet av eierne.

- Nei, vi kjenner historien, og de har ikke kontaktet oss. Daglig leder hadde vakt i natt, og hun hadde ikke hørt noe, opplyses det fra Tromsø veterinærsenter.

Daglig leder ved Tromsø dyrehospital Bente Akselsen er også kjent med situasjonen, og at de ble kontaktet i natt.

- Jeg må med en gang presisere at vi ikke har nektet å behandle noen. Alle veterinærer har plikt til å ta i mot dyr. Ingen dyr skal lide og det ansvaret forvalter vi. Jeg var ikke på vakt selv, men som daglig leder ble jeg ringt opp for å være oppdatert.

Diskuterte løsninger

Eieren fikk ifølge Akselsen tilbudet om å komme inn til behandling hos dem, men er også klar på at det må betales, og at de plikter til å fortelle hva behandlingen vil koste i forkant.

- Stemmer det at prisen var på 10.000 kroner?

- Vi diskuterte ulike løsninger med eieren, men det er et minimumsbeløp på mellom 2-3.000 kroner for at vi skal møte opp å ta i mot en pasient på natta. Så kommer annen behandling i tillegg. Noe som kan bli en del, avhengig av pasienten. Grunnet akuttsituasjonen fikk de beskjed om å være raske med å få hunden til behandling, og om dyret skal behandles er deres valg.

- Da han ikke ønsket å komme til oss henviste vi han til Den offentlige veterinærvakta i Tromsø som er på hele døgnet. Om eierene ringte dem vet jeg ikke, fortsetter Akselsen.

Ingen prisforskjell

Som dyreeier er det også regler å forholde seg til, forklarer veterinæren.

- Alle dyr er beskyttet av dyreloven, som sier at de ikke skal lide. Mattilsynet dekker en minimumsbehandling, men som dyreeier har man også plikter. Det er viktig å ha en økonomi som hvertfall sikrer en minimumsbehandling.

Det hadde ikke vært noen prisforskjell om "Big" hadde fått behandling hos Den offentlige veterinærvakten, opplyser Synne Hansen hos Tromsø veterinærsenter til Nordlys.