«Jeg er så drittlei av hele saken med den private barnehagen at jeg har den langt opp i halsen. Jeg driter i det, og det kan du sitere meg på.»

Det var svaret journalisten på fagnettstedet Barnehage.no fikk da hun spurte ordfører Lasse Haughom (Frp) om hvorfor kommunen krever en husleie på nesten 280.000 kroner i året av Sentrum barnehage. Spørsmålet kom etter at Barnehage.no har sett på kommunens budsjett i forbindelse med tildeling av tilskudd for 2013.

Private Sentrum barnehage holder hus i samme bygg som kommunale Vardø barnehage, og leier rundt 190 kvadratmeter av kommunen. Husleien de betaler for dette dekker mer enn halvparten av de totale driftskostnadene kommunen har i tilknytning bygget, til tross for at kommunen selv disponerer de resterende 855 kvadratmeterne, altså et over fire ganger så stort areal, skriver Barnehage.no.

Mange reaksjoner

Da ordføreren ble stilt spørsmål om hvorfor husleia ser slik ut, svarte han at han ikke synes prisen er «ublu». Før han la på røret, gjentok han også hva han tidligere har sagt til Finnmarken, nemlig at den kommunale barnehagen i Vardø driver mer effektivt enn den private.

«Da må den private barnehagen komme seg ut av sin egen boble og gjøre noe med situasjonen i stedet for bare å forlange mer penger,» sa han.

Etter at saken ble publisert på nettstedet mandag, har reaksjonene vært mange. I tillegg til 13 kommentarer på artikkelen, har Finnmarken blitt kontaktet av flere rasende foreldre.

Gøran Westvang er en av dem. Opp gjennom årene har han hatt tre barn i Sentrum barnehage.

– Vi har bare positive opplevelser fra barnehagen. Det er ikke sånn at de kaster penger ut av vinduet heller, de har alltid vært veldig sparsommelige. Jeg syns det er urettferdig at kommunen tenker at de skal spare penger som egentlig skulle kommet barnehagen til gode, sier han til Finnmarken.

Finnmarken har tidligere skrevet at kommunen har budsjettert med 1,65 millioner kroner i tilskudd til Sentrum barnehage i 2013, men at nye beregninger fører til at de vil få 500.000 kroner mindre.

Dette er blant årsakene til at barnehagen hver måned går med underskudd, og måtte be kommunen om et ekstra tilskudd på 300.000 kroner, som politikerne sa ja til forrige uke.

Slag i ansiktet

Ikke minst reagerer Gøran Westvang på uttalelsene til ordføreren. Her har han flere med seg, deriblant Linn Monica Berg-Hagen, som første gang hadde barn i barnehagen for 15 år siden.

– Jeg blir oppriktig lei meg som mamma, og på vegne av de flotte voksne som jobber i barnehagen, for at du driter i det, kommenterer hun på Barnehage.no.

Overfor Finnmarken utdyper hun dette.

– Som ung førstegangsmamma var jeg med på å kjempe for barnehageplassen til datteren min som i dag er 17 år. I dag har jeg to barn i Sentrum barnehage, og fortsatt må vi kjempe. Tidligere har vi følt at det har vært kampen, for vi har hatt et inntrykk av å være ønsket i kommunen. Men nå kom uttalelsen til ordføreren som et slag i ansiktet, sier hun.

Også Vegar Bangsund har hatt barn i barnehagen, og også han reagerer på uttalelsen.

– Jeg synes Lasse er en veldig grei kar, men å si at du driter i en barnehage, det er ikke en ordfører verdig, mener han.

Finnmarken har forsøkt å oppnå kontakt med Haughom via telefon og tekstmelding, men han har ikke svart på henvendelsene.