Oppdrettsplattform rasert av «Narve»

Artikkelen er over 14 år gammel

Nils Andersen og Kurt Paulsen går løs på isbaksene med slegge og motorsag. Svetten renner. Forvridde jernrester stikker ut av isen. Plattformen som er en av de mest moderne i sitt slag er rasert.

DEL

Halvparten ligger nå på havets bunn her ute ved sørspissen av øya Skorpa i Kvænangen.

Stormen «Narve» forvandlet oppdrettsanlegget til et isfjell. 200.000 laks svømte ut i havet fra den raserte plattformen.

– Det du ser her er bare restene. Alt var is da vi kom i land her mandag morgen. Det tok oss halvannen time med banking og motorsaging før vi i det hele tatt kom inn i anlegget, sier de to.

Mens «Narv» herjet i forrige uke var det umulig å komme i nærheten av det flytende oppdrettsanlegget. Søndag kveld kom de seg over fjorden. De så straks at halve plattformen var borte. To av de fire merdene var sunket i det opprørte havet.

Knakk som fyrstikker

Nå har sjøen roet seg. Inne i merda er det nesten stille. Bare boblene fra surstoffapparatet til dykker Reidar Mathisen bryter overflata.. Han har hentet opp tonnevis med jernskrot. Is og vind har fått stålbjelkene til å knekke som fyrstikker. Forvridde og med skarpe kanter har de havnet i notposene og skåret hull i tauverket. Nå er hullene tettet, men fortsatt gjenstår det mye jobb.

Mobiltelefonen til Søren Balteskard ringer hele tiden. Den daglige lederen ser med forferdelse på ødeleggelsene. Familiebedriften som han og brødrene hans driver, Northern Lights Salmon i Grovfjord, kjøpte Sjølaks i desember Nå er den ene av de to plattformene rasert, og mye av fisken som skulle gi inntjening svømmer fritt rundt i fjorden. Han vet ikke eksakt hvor mange de er. Det har vært hull i flere notposer. Anslaget er på mellom 170.000 og 200.000. Han vet at havariet kommer til å svi økonomisk også, men hvor mye som står igjen når forsikringen er gjort opp er ennå uklart.

2 mann mot 200.000 laks

Balteskard begriper ikke at dette kunne skje. – Anlegget var i forskriftsmessig stand, og nylig kontrollert. Men denne lokaliteten her er nok ikke helt god. Vi kommer til å flytte. Det er åpenbart ikke forsvarlig å være her.

Ved 1330-tida legger Ottarson til kai ved fiskemottaket i Badderen, litt lengre inn i fjorden. Den 35 fot lange sjarken har trukket seigarna mellom Rakkenes og Sørstraumen. Det var lite sei, men desto mer laks.

– Hele fjorden er full!

Per Oddvar og Fred Oddvar Isaksen er far og sønn. De har fått oppdraget med å fange rømlingene. To mann og en båt mot 200.000 sprelske laks.

– Rått parti?

– Ja det skal vel godt gjøres om vi klarer alt, men vi skal nå prøve. Vi har fått småbente laksegarn fra Skjervøy. 15 garn er satt ut i dag. Vi får se i morgen. Storparten av den rømte laksen er bare småfisk, 200 gram. Det spørs om han går fast i garnet, sier Fred.

Laksen som nå blir lempet opp på kaia er av en helt annen størrelse. Det er voksen fisk mellom halvannet og seks kilo. Ettersom Northern Lights Salmon kun har rapportert om tap av småfisk og laks opp til drøyt kiloen, må denne stamme fra et annet anlegg. Kanskje er det langt flere enn 200.000 som er på rømmen?

– Det er ikke godt å si. Jøkelfjord laks har jo et anlegg her ved Sørstraumen. Og så er det det andre ved Rakkenes, som tilhører selskapet som har hatt havariet ved Skorpa.

Fisken på kaia blir liggende.

– Det er ingen salgsvare. Laksen skal til oppmaling. En og annen blir kanskje hentet av folk som skal ha en laksemiddag. Å spise opp alt det som nå svømmer der ute tror jeg ikke vi klarer, selv om vi prøver hardt, sier fiskeren.

Artikkeltags