Omstridt islamsk predikant til Tromsø

OMSTRIDT: Haitham al-Haddad (til venstre), her i et møte i et islamsk sharia-råd i England, kommer til Tromsø i helgen for å diskutere bønneproblematikk og holde foredrag for Alnor-menigheten.

OMSTRIDT: Haitham al-Haddad (til venstre), her i et møte i et islamsk sharia-råd i England, kommer til Tromsø i helgen for å diskutere bønneproblematikk og holde foredrag for Alnor-menigheten. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

For å diskutere bønneproblematikk for muslimer i arktiske strøk.

DEL

Førstkommende lørdag arrangerer de muslimske menighetene Alnor og Islamsk senter for Nord-Norge konferanse om bønneproblematikk i Tromsø.

Blant gjestene som skal holde foredrag og delta i paneldebatt, er den kontroversielle sharia-eksperten Haitham al-Haddad.

Ønsker innflytelsesrike muslimer

Al-Haddad er opprinnelig fra Saudi-Arabia, men er i dag basert i London hvor han sitter som dommer i et islamsk sharia-råd. Han har tidligere skapt bruduljer med sine uttalelser om homofile, kvinner og jøder.

- Han er litt konservativ, men vi benytter likevel muligheten til å hente ham hit. Vi ønsker muslimer med innflytelse, og han har innflytelse - kanskje spesielt i konservative miljøer. Det er viktig at vi møtes på tvers av disse linjene, sier Sandra Maryam Moe, som sammen med ektefelle Andrew Ibrahim Wenham er daglig leder i Alnor-menigheten i Tromsø.

Måler lys på Svalbard

Foruten al-Haddad deltar også en delegasjon fra universitetet i Istanbul på helgens konferanse. I to år har de jobbet med feltundersøkelser for å fastsette bønnetidene for muslimer i arktiske strøk, hvor mangel på soloppgang og -nedgang gjør det vanskelig å vite når en skal be.

I dagene før konferansen skal de til Svalbard for å fortsette undersøkelsene sine.

- Bønn fem ganger om dagen er grunnleggende for alle muslimer, det samme er å faste til bestemte tider. Uten soloppgang og -nedgang er det umulig å bruke dette for å fastsette tidene for bønn. Lærde har jobbet mye med dette, og det er utstedt flere fatwaer om temaet. Det er likevel vanskelig å samle alle rundt et system med så mye forskjeller, forklarer Moe.

- Anledningen for konferansen er at tyrkerne vil legge fram en rapport, og vi ønsker derfor å samle lærde fra flere hold for å gi tilbakemelding på dette, utdyper hun.

Var uønsket i Oslo

Blant disse er altså Haitham al-Haddad, som også tidligere har skapt kontroverser da han gjestet Norge.

Da han i desember i fjor skulle delta på et arrangement på Høgskolen i Oslo i regi av gruppen Islam Net, oppfordret Libe Rieber-Mohn (Ap), varaordfører i hovedstaden, ham om å holde seg unna.

Rieber-Mohn mente at al-Haddad spredte hatbudskap. Blant annet mener han i et klipp på nettstedet YouTube at det skal være dødsstraff for frafalne muslimer.

I 2001 sa han ifølge Radio Netherlands at jøder er etterfølgere av aper og griser.

- Vi har ytringsfrihet

Sandra Maryam Moe forventer likevel ikke reaksjoner på at al-Haddad nå skal gjeste Tromsø.

- Nei, det gjør jeg ikke. Han kommer hit på en konferanse for å diskutere bønnetidsproblematikk.

- Hva tenker du om uttalelsene al-Haddad har kommet med, for eksempel om jøder?

- Jeg kjenner ikke til de uttalelsene. Vi er som sagt interessert i bønnetidsproblematikk.

Moe legger likevel ikke skjul på at al-Haddad er omstridt, også blant muslimer.

- Men vi har ytringsfrihet, og folk kan være uenige med hverandre, sier hun og legger til:

- Når det er sagt, så tror jeg han er litt misforstått - av det lille jeg har lest. Det er gjerne et ensidig fokus fra medias side, og ting blir tatt ut av kontekst.

Søndag - dagen etter bønnekonferansen - skal al-Haddad holde foredrag på Alnor-senteret i Tromsø om å praktisere islam i Vesten, ifølge menighetens nettsider.

Artikkeltags