Gå til sidens hovedinnhold

Omkom i skredulykke på Svalbard

Artikkelen er over 11 år gammel

Svært stor skredfare i området.

En mann i 30-årene omkom av skadene han fikk da han ble tatt av et snøskred på Hiorthfjell på Svalbard søndag ettermiddag.

– Livet sto ikke til å redde, tross en formidabel innsats fra alle involverte, sier fungerende sysselmann Lars Fause til NTB. Ved 18.30-tiden ble forsøkene på gjenopplivning avsluttet ved Longyearbyen sykehus

Klokken 16.12 fikk Sysselmannen melding om at et svært stort snøskred var utløst ved Hiorthfjellet utenfor Longyearbyen på Svalbard.

- Vi fikk melding om at det var to menn på skuter var tatt av skredet. Da vi kom frem viste det seg at det kun var en av mennene som var tatt, forteller stabssjef hos Fylkesmannen, Petter Braaten, til Nordlys.no

Klokken 17.30 ble begge mennene fraktet ut av skredområdet med Sysselmannens Super Puma helikopter og brakt til sykehuset i Longyearbyen.

Braaten opplyser at mannen som ble tatt av skredet har ligget under sønen i rundt 45 minutter.

To unge menn bosatt i Longyearbyen var ute i Hiortfjellet med hver sin snøskuter. Den ene ble tatt av et stort skred. Han hadde på seg sender/mottaker, og redningsmannskapet kunne derfor fort lokalisere den skredtatte. Gravemannskaper frigjorde pasienten som lå på ca 2,5 meters dyp, og medisinsk behandling ble iverksatt av personell fra Longyearbyen Sykehus umiddelbart. Pasienten ble brakt til Longyearbyen Sykehus. Det er ikke mistanke om at det befinner seg flere personer i skredet.

Full alarm

Det ble slått full alarm da meldingen kom om at det var gått et skred i Hiorthfjellet. Rundt 25 hjelpemannskaper fra Røde Kors og Sysselmannen var rask i gang med redningsaksjonen. I tillegg ble sykehuset satt i alarmberedskap.

Professor Ørjan Olsvik er på besøk på Svalbard, og han ble vitne til det som skjedde. Til Nordlys.no forteller han:

- Dette er et virkelig stort skred. Det er minst 100 meter bredt, 300 meter langt og rundt 10 meter tykt. Det er med andre ord et veldig stort skred.

- Vi ser tydelig at det går skuterspor oppover fjellsiden. De forsvinner inn i skredet. Sporene går omtrent 300 meter opp fjellsiden og forsvinner derfra inn i skredet, forteller Oslvik til Nordlys.no.

Veldig stor skredfare

- Dette er det andre store skredet vi får melding om bare i dag. Det er absolutt ingen tvil om at skredfaren er svært overhengende her nå, sier stabssjef hos Sysselmannen, Petter Braaten.

Det er også svært stor skredfare i området på Hiorthfjellet.

Saken oppdateres!

TIPS OSSTLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no