Olje i drikkevann kan stamme fra kraftstolper

Forurenset drikkevann

Forurenset drikkevann Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Befolkningen i Vannvåg i Karlsøy kommune har hatt olje i drikkevannet i snart tre uker. Det kan stamme fra utbyggingen av vindmølleparken.

DEL

I snart tre uker har befolkningen i Vannvåg på Karlsøy ikke kunnet drikke det forurensede vannet fra springen.

Imens har kommunen jobbet på spreng for å finne årsaken til forurensningen.

- Vi har tatt flere prøver, både jordprøver og vannprøver. Vi har tappet ned hele bassenget for å ta prøver av slammet i bunn, forteller teknisk sjef May-Jorunn Corneliussen.

På grunn av forurensningen er det drikkeforbud av springvannet i Vannvåg. Kommunen har kjørt inn drikkevann til den berørte befolkningen.

- Vi har en vakttelefon som folk kan ringe, sier Corneliussen.

Kreosotimpregnerte stolper

Mandag morgen hadde teknisk etat møte med kommuneledelsen om saken.

- Vi er ennå ikke helt sikker for det blir tatt prøver fortsatt, men prøvene så langt gir en indikasjon på at forurensningen kan stamme fra kreosotimpregnerte stolper, forteller Corneliussen.

Troms Kraft bygger som kjent en vindmøllepark på Vannøya.

- Langs hele linja til Troms Kraft brukes det kreosotstolper, og linja går tvers over vannverket vårt, forteller Corneliussen.

Tirsdag vil kommunen ha et møte med Troms Kraft om saken. Corneliussen sier det haster med å finne en løsning.

- Vi skal ha et møte med Troms Kraft tirsdag. Vi må tenke alternativt sammen med dem. Vi må prøve å fase bort det vannet som er mest forurenset og fylle inn rent drikkevann. Men det tar tid, det vil i hvert fall være slik det er nå i et par uker framover, sier hun.

- Snart kommer vinteren og vi har dårlig tid. Vi gjør hva vi kan for å få til en normal situasjon i Vannvåg. Vi tar dette veldig alvorlig, forsikrer Corneliussen.

Hun opplyser at de vil legge ut mer informasjon om situasjonen på nettsiden til Karlsøy kommune.

- For tidlig å konkludere

Administrerende direktør i Troms Kraft Nett Arvid Åsmo sier det er for tidlig å konkludere med hvor forurensningen stammer fra.

- Vi ser svært alvorlig på situasjonen. I og med at vi har et anlegg i området så vet vi ikke om det skyldes kreosot eller andre oljeprodukter. Det vi har fokus på nå er å avdekke kilden til forurensningen, uansett om det er vår skyld eller ikke er vi med på å avdekke kilden, sier Åsmo.

Han forklarer at det er hydrokarbon som er funnet i vannet.

- Per i dag kan vi ikke fastslå hvor disse hydrokarbonene kommer fra. Det laboratoriet sier er at det er mindre sannsynlig at det er forurensning fra stolpene, påpeker Åsmo.

Han understreker at de har et veldig godt samarbeid med Karlsøy kommune.

- Vi tar dette svært alvorlig og syns det er veldig viktig å finne ut hvor forurensningen kommer fra, sier Åsmo.

Artikkeltags