Gå til sidens hovedinnhold

Olav (23) veide 150 kilo - så fant han vidunderkuren

Artikkelen er over 7 år gammel

Var så tung at han holdt på å miste jobben. - Ekstremt inspirerende, sier fedmeekspert.

- Det gikk i sofaen, sauser, godteri, brus, fyll og fanteri. Og ingen trening. Det orket jeg ikke, forteller Olav Alexander Grande.

23-åringen fra Senjahopen i Troms, hvis etternavn betyr «stor» på spansk, veide ved inngangen av 2013 tett opp mot 150 kilo.

- Jeg hadde diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol, forteller 23-åringen.

I dag veier han 99 kilo, jogger ofte over en mil på tredemølla, og spiser sunt. Forvandlingen kunne knapt vært større.

Prøvd mirakelkurer

Omveltningen startet for nøyaktig ett år siden.

- Før den 15. januar 2013 levde jeg livets glade dager. Jeg hadde egentlig ikke lyst til å slanke meg. En mann på 150 kilo orker ikke reise seg for å trene, sier Grande.

23-åringen, som er 1.93 meter høy, passerte 100 kilo allerede i 9. klasse. Siden har han prøvd «alt» for å slanke seg - uten å lykkes.

- Jeg vet ikke hvor mange mirakelkurer jeg har prøvd. Det har gått i shaker, lavkarbo og 5-2-kurer. Som regel har det endt med at jeg har gått ned to kilo og opp fire kilo, sier Grande.

- En mann på 150 kilo orker ikke reiser seg å trene. Men så inngikk jeg et veddemål med mine to brødre, om hvem som greide å slanke seg mest. Og når det er snakk om konkurranse, da er jeg med.

Kunne mistet jobben

I tillegg spilte det inn at vekten kunne fratatt 23-åringen jobben. Grande hadde en kroppsmasseindeks (BMI) på nærmere 36 - noe som tilsvarer alvorlig fedme. Som sjømann blir man av sikkerhetshensyn regnet som uskikket til tjeneste og automatisk nektet hyre med en BMI på over 35.

- Jeg var så tung at jeg holdt på å miste jobben. Hadde jeg veid 150 kilo nå hadde jeg ikke lenger hatt jobb. De lå og jaktet på meg, de legene, sier Grande, som først fortalte sin historie til Folkebladet i lørdagens papiravis.

En samboer som er hjertesykepleier bidro også til motivasjonen. Dermed satte Grande, som til daglig bor i Tromsø, i gang med treningen.

- Jeg startet å trene nesten med en gang, men det var ikke så lett. Jeg visste ikke hva jeg gjorde for noe, siden jeg aldri har trent utenom skolen. Jeg trente mye feil i begynnelsen, før jeg tok meg personlig trener på treningssenteret Evo. Men så snart jeg fikk teknikken til å sitte, så gikk det fort.

Ned 30 kilo på tre måneder

Etter hvert satt teknikken, og da gikk det fortere. Spesielt da Grande greide å komme seg på tredemølla.

- Det var noe herk i begynnelsen, og det tok to-tre måneder før jeg begynte å få kondisen opp på et høvelig nivå. Etter hvert som jeg ble lettere, gikk det bedre

Ifølge Grande raste kiloene av i begynnelsen. I løpet av de første tre månedene gikk vekta ned 30 kilo. Samtidig la han om kostholdet.

- Nå går det i ren mat. Det er kjøtt, grønnsaker, ris, pasta og sånne ting. Og selvfølgelig mye fullkorn, forteller fiskeren.

Også på jobb har 23-åringen fulgt et stramt regime.

- Jeg har et lugarprogram som treneren min har ordnet meg, og prøver å få meg joggeturer når vi er på land. Det har fungert veldig bra.

Suksessen fortsatte utover høsten. I oktober nådde han 99 kilo. Deretter har nåla mer eller mindre stått på stedet hvil.

- Nå prøver jeg å bygge muskler mens jeg fjerner kroppsfett. De siste månedene har jeg gått opp og ned mellom én og to kilo i vekt. Legen sier at jeg er frisk som en fisk, forteller Grande.

Fedmeekspert: Har gjort alt riktig

Samira Lekhal, seksjonsoverlege ved senter for sykelig overvekt i Helse Sørøst, kan ikke få fullrost 23-åringen nok.

- Han har gjort alt helt riktig. Dette er helt ekstremt inspirerende og motiverende for andre overvektige, sier Lekhal til Nordlys.

Fedmeeksperten sier ett av suksesskriteriene er å starte i det små.

- Han begynte forsiktig med å kutte mat med høyt innhold av mettet fett, og å bevege seg mer. Da går du ned i vekt, det er helt sikkert. I tillegg har han hatt et vekttap som har gått over tid. Da er det størst sannsynlighet for at du greier å holde på vekten, sier Lekhal.

Hun kjenner igjen Grandes erfaringer med forskjellige «mirakelkurer».

- Ved å velge ekstreme dietter finner man ikke en formel som gjør at man kan leve med det over tid, sier Lekhal.

- Det andre han illustrerer som en suksessfaktor, er å sette seg et konkret mål og ha noen med seg som heier. Det er viktig både å ha noen som kan hjelpe deg rundt seg, og å heie på seg selv, sier seksjonsoverlegen.

Takker arbeidskameratene

Selv takker Grande både brødrene og arbeidskameratene på båten Tromsbas.

- Arbeidsgiveren og mannskapet har vært utrolig flinke til å støtte opp. Bare det at skipperen hele tiden har vært nøye med å kjøpe meg cottage cheese har vært en motivasjon, sier 23-åringen.

I det siste har han jobbet med kostholdet. Nå har han planene for den videre progresjonen.

- Nå tror jeg at jeg har funnet det rette kostholdet, så i løpet av det neste året satser jeg på å gå ned til 90 kilo. Da er jeg på matchvekt.

Kommentarer til denne saken