- OL i Oslo gir en brøkdel i varige verdier

SIER NEI: Oslo-OL koster langt mer enn det smaker, sier Kent Gudmundsen (H).

SIER NEI: Oslo-OL koster langt mer enn det smaker, sier Kent Gudmundsen (H). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Prislappen for Oslo-OL er 35 milliarder, mens den varige gevinsten er 2,45 milliarder. Kent Gudmundsen (H) er langt fra imponert.

DEL

Det ligger an til et høydramatisk oppgjør om statsgaranti for et eventuelt OL i Oslo i 2022. Både i Ap og Høyre spriker meningene voldsomt bare en måned før Stortinget får saken på bordet. Denne uka skal også Høyres stortingsgruppe avgjøre om de vil be Erna Solberg og regjeringen støtte Oslo-OL.

Om Høyres stortingsrepresentant fra Troms, Kent Gudmundsen, får det som han vil, blir rådet et klart nei. Han mener nemlig tallenes tale er klar, og viser til kvalitetssikringsrapporten som Det norske Veritas laget om OL-søknaden.

Varige verdier

I rapporten er det blant annet en vurdering av hvilke varige verdier et OL i Oslo vil skape. Her framgår det at arrangementet til 35 milliarder kroner - netto 21,7 milliarder - vil gi idrettsanlegg, samferdselstiltak og annen varig gevinst til en verdi av 2,45 milliarder kroner.

- Bare rundt ti prosent av nettoutgiftene, sier Gudmundsen.

Her er oversikten over de varige verdiene:

  • Idrettsanlegg 1,1 mrd. kr.
  • Samferdselstiltak 510 mill. kr.
  • Politibiler/sikkerhetsutstyr 660 mill. kr.
  • Kompetanseheving blant frivillige 180 mill. kr.

- Mer å vinne

- Dette viser i seg selv at OL vil koste svært mye penger, men at kostnaden gir liten samfunnsmessig gevinst. Det er rart at idretten synes det er greit å bruke 35 milliarder kroner, for så å sitte igjen med idrettsanlegg verdt 1,1 milliard, uttaler Gudmundsen.

Han mener idretten har langt mer å vinne om man i stedet får til et anleggsløft over hele landet.

- Og ønsker man seg en idrettsfest, så kan man få mange andre store mesterskap til langt lavere summer, mener Gudmundsen, og viser blant annet til ski-VM.

Håper på gjennomslag

Gudmundsen understreker at det heller ikke er slik at studenter og NRK kan dra nytte av boliger og medielandsby som skal bygges i anledning et eventuelt Oslo-OL.

- Nei, dette skal bygges av private, og leies av OL-arrangørene. Etter et OL vil byggene bli solgt på det åpne markedet. Det betyr at Studentsamskipnadene og NRK må ha større bevilgninger for å kunne kjøpe - det er slett ikke noe som kommer gratis, sier Gudmundsen.

Han håper nå å overbevise flere av sine partifeller om at Oslo-OL ikke er verdt prisen.

- Jeg vil argumentere for at kostnadene ikke står seg, og jeg håper å få gjennomslag.

Artikkeltags