Nytt robotfly måler askenivået

Flyet er designet til å måle mengden vulkansk aske i luften. Bak fra venstre: Preben Hanssen, Andøya Rakettskytefelt og Rune Storvold, Norut. Foran fra venstre: Kent Gøran Jensen, Andøya Rakettskytefelt og Kjell Sture Johansen, Norut.

Flyet er designet til å måle mengden vulkansk aske i luften. Bak fra venstre: Preben Hanssen, Andøya Rakettskytefelt og Rune Storvold, Norut. Foran fra venstre: Kent Gøran Jensen, Andøya Rakettskytefelt og Kjell Sture Johansen, Norut. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Denne dronen skal måle partikkelnivået i luften mer nøyaktig og koster 200.000. Fredag sto jomfruturen for tur. Se bildene her.

DEL

De vulkanske askene fra Island har kostet tid og penger. Nå har selskapet Aranica dronefly klar som kan måle askenivået i luften, mer nøyaktig enn før.

Fredag fløy dronen som måler luftpartikler for første gang på Andøya Rakettskytefelt. Nå kan mer nøyaktige askekonsentrasjoner måles ved hjelp av "robotflyet".

Vellykket jomfrutur

Norut-forsker Rune Storvold var til stede da dronen tok sin første flyvetur.

- Flyveturen var vellykket og dronen kom opp til 3.000 fot. Den var i luften i 40 minutter, opplyser han.

Flyet kan gå høyere, men forskerne hadde ikke flytillatelse over 3.000 fot. Da kan flyet nå høyder på 10.000 fot, lik Widerøe-flyene.

- Måler bedre

- Det finnes ikke gode alternativ for å måle partikler i luften. Det kan måles med laser oppover, men det er ikke like nøyaktig. I tillegg har flyet muligheten til å ta prøver av partiklene med ned til bakken. Da kan vi finne ut hva det består av, om det er aske med mineraler eller bare sot fra en skogbrann.

I forskningssammenheng er ikke prisen stiv, skal vi tro forskeren, men hvert fly koster 200.000 kroner. Flyet kan både suge inn partikler og har en innebygd laser som måler partikkelnivået.

- Flyet er nesten som en robot i lufta. Det flyr selv på autopilot og vi kan endre ruten underveis fra bakken, forteller forskeren.

Lørdag formiddag var enda ikke fredagens målinger blitt analysert, men Storvold tror ikke det var aske i luften på miniflyets første tur.

Sammen med Andøya Rakettskytefelt og Troms Kraft eier Norut (Northern research institute) det operative flyselskapet Aranica, som nå kan selge måletjenester med dronene.

Artikkeltags