(Nettavisen)

Fra 1. desember ble muligheten for å kreve godkjent koronapass for tilstelninger der flere enn 100 personer er samlet innendørs – innført i Sverige. Dette gjelder både for offentlige arrangementer og private samlinger.

Det betyr at arrangører kan kreve at alle over 18 år viser koronapass. Hvis de ikke kan fremvise dette, har arrangøren rett til å nekte dem inngang.

I Norge er det nå også åpnet opp for at kommuner kan bruke en koronapass-løsning lokalt, hvis det er mye smitte i kommunen.

Les også: Dette ville FHI oppnå med det virale bildet

Komiker havnet i heftig koronapassdebatt

En som ønsker koronapasset hjertelig velkommen, i hvert fall satt opp mot å gjeninnføre metersregelen og andre omfattende tiltak – er komikeren Dag Sørås.

I slutten av november skulle han ha standup-show i Tromsø. Byen hadde på dette tidspunktet et høyt smittetrykk, og kommunen så på hvilke muligheter de hadde til å begrense smittespredning – blant annet koronapass (viste seg i etterkant at dette ikke var mulig på daværende tidspunkt).

I forkant av showet gikk Sørås ut i sine sosiale medier-plattformer og sa:

«La det være klart- per nå blir det selvsagt show i Tromsø neste uke. Jeg er vaksinert, dere er vaksinert, og resten kan fucke off.»

Utspillet skapte mange reaksjoner, og diskusjonen i kommentarfeltene kokte.

– Det var skrevet i irritert affekt, etter gjentatte spørsmål om det ble noe av showet, sier Sørås til Nettavisen.

Les også:_Het debatt i Tromsø: - Egoistisk å si nei til koronapasset

– Av og til er det på sin plass å bare være surkuk

Komikeren sier videre at han ikke har endret mening siden den gang.

– Jeg står fortsatt for det, til tross for at det ikke er en produktiv tilnærming til meningsmotstandere. Av og til er det på sin plass å bare være surkuk.

– Føler du at det ble misoppfattet?

– Av noen, men de fleste misforsto med vilje. Som den idiotiske tanken at jeg ekskluderer de som ikke KAN ta vaksinen fra showet mitt. Det er jo nettopp de som av diverse årsaker ikke kan ta vaksinen som gjør vaksinemotstanderne enda mer provoserende. At jeg såret følelsene til «anti-vaxere» lever jeg godt med. Det hele var en fin sjanse til å rydde opp i vennelisten, sier han.

Les også: En av Norges fremste konspirasjonsteoretikere testet positivt for korona etter sin død – mange skal ha deltatt på hans siste arrangement på Hadeland

Valgets kval

Koronapass ble innført nasjonalt i Sverige onsdag fra onsdag. I Norge har kommuner med mye smitte muligheten til å innføre koronapass som smitteverntiltak, men det er ingen nasjonale regler.

Sørås sier han ikke er en prinsipiell tilhenger av koronapass, og at det er mange kompliserte avveininger i forhold til det.

– Med det sagt, om jeg som artist kan velge mellom koronapass eller enmeterseregel, så er det ikke noe å tenke over. Selvsagt vil jeg heller ha koronapass enn annethvert sete ledig.

– Hva tenker du om å ha koronapass som krav for publikum på dine show?

– Det er ingen optimal løsning, men bedre enn avlysning eller koronabegrensinger på antall publikum. Det er også viktig å understreke at ingen ekskluderes av en sånn løsning- du må enten være vaksinert, ha gjennomgått sykdom, eller ha en nylig negativ test. Om noen mener det er for mye å kreve, så klarer vi oss fint uten hverandre, sier han.

Les også: Støre med tydelig beskjed til de som krever strengere tiltak

– Smitter andre med et svekket mentalt immunforsvar

Da den lille sosiale medier-stormen Sørås klarte å skape – stod på som verst, haglet ukvemsordene og udokumenterte argumenter i hytt og gevær.

Enkelte brakte både apartheid og holocaust inn i diskusjonen og kom med krass kritikk av Sørås og hans synspunkt på vaksinering og koronapass.

Hvilke tanker gjør du deg om de som ikke har takket ja til å ta koronavaksine ennå?

– At det kan være mange årsaker til det, og at noen av dem kan være legitime. Men det som kommer krypende opp av kloakken under slike mini-kontroverser er kyniske, organiserte sjarlataner og vitenskapsfornektere som er genuine motstandere av et velfungerende og opplyst samfunn, sier Sørås og fortsetter:

– Det er relativt få av dem, men de roper høyt, og smitter andre med et svekket mentalt immunforsvar. Jeg kvier meg for å engang spekulere i hva som foregår innenfor kraniet til en Kari Jaquesson eller Lysglimt Johansen, men noen av deres potensielle offer kan fortsatt berges.

– Er du lei vaksinemotstandere?

- Så inni helvete. Det å aktivt motarbeide løsningen på pandemien er, for å si det mildt, lite produktivt.

Les også: Nå kan danske arbeidsgivere kreve grønt vaksinepass

Koronapass utbredt i mange land

Her til lands er vi vant med at koronapassløsninger er implementert i sammenheng med reiser til utlandet. Den norske koronapassløsningen er koblet opp mot EUs tekniske løsning.

Koronapass

Koronasertifikatet skal vise om du:

  • har en nylig negativ test
  • er vaksinert
  • er immun etter å ha hatt koronasykdom

Du kan bruke sertifikatet til å dokumentere vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ test når du reiser til land som er koblet til EUs tekniske løsning for sertifikatet.

Sertifikatet kan også gjøre at du unngår karantene, testing eller annet dersom du kommer fra røde land og skal inn til Norge.

Koronasertifikatet fungerer på samme måte hos barn som hos voksne. Barn får gyldig koronasertifikat basert på negativ test, gjennomgått koronasykdom eller vaksine.

Er barna mellom 16 og 18 år, har du som hovedregel ikke tilgang til koronasertifikatet, med mindre barna har gitt deg fullmakt.

Alle EU/EØS-land er forpliktet til å akseptere koronasertifikat som bevis på gjennomgått sykdom, vaksinering eller negativ test ved reiser. Merk at hvert land i EU beslutter sine egne regler, og hva som kreves av dokumentasjon vil variere.

Kilde: Helsenorge

I mange land i Europa, som i Nederland og Danmark, har koronapass allerede vært implementert for lenge siden. Dette i stedet for nasjonale nedstenginger. Ved hjelp av koronapass-QR-koden skannes man idet man går inn i restauranter, kafeer, kinoer og på konserter.

Til NTB sa Kjerkol forrige uke at lovverket i Norge på nåværende tidspunkt ikke gjør det mulig å implementere koronapasset i like stor grad som i mange andre land, men at dette er noe regjeringen jobber med.