– Det som skjer i dag, er en fornyelse av regjeringen. Vi får inn tre nye statsråder med lang erfaring fra mange ulike områder i politikken og fra Stortinget, sa Stoltenberg da han møtte pressen og andre skuelystne på Slottsplassen litt før klokken 11.30.

Endringene i regjeringen har vært kjent i et par dager, men ble først formelt vedtatt i statsråd på Slottet fredag klokken 11.

Thorkildsen overtar Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet etter at partileder Audun Lysbakken nylig måtte trekke seg på grunn av pengerot. Erik Solheims to fagområder blir fordelt på Solhjell, som blir miljøminister, og Holmås, som blir ny utviklingsminister.

– Dette er folk jeg kjenner godt, og jeg gleder meg til å arbeide sammen med dem i regjeringen, sa Stoltenberg. Han takket også for samarbeidet med de to statsrådene som nå går ut av regjeringen.

SV-rokaden fullføres ved at Kristin Halvorsen overtar fagområdet til Tora Aasland og dermed får ansvaret for hele utdanningssektoren. Aasland går ut av regjeringen. Kristin Halvorsen har de siste ukene midlertidig hatt ansvaret for Barne- og likestillingsdepartementet i påvente av at regjeringskabalen skulle legges på nytt.

Kort tid etter at han trakk seg som statsråd, ble Audun Lysbakken valgt til leder for Sosialistisk Venstreparti. Han er nå en del av partiets stortingsgruppe. (ANB-NTB)