Gå til sidens hovedinnhold

Ny, livsfarlig trend: Krasjer med vilje for å få erstatning

Artikkelen er over 7 år gammel

Advarer mot fremprovoserte kollisjoner: - Det er ganske skremmende og utrolig farlig.

Svindel med bilforsikring er formen for svindel som oftest blir avslørt hos forsikringsselskapene.

De siste årene har forsikringsselskapene sett en ny trend i Norge: Villede kollisjoner med uvitende motparter.

– Det vi ser en tendens i er fremprovoserte kollisjoner, hvor svindleren oppfører seg slik i trafikken at han får en skade påført av en tredjepart. Vi har eksempler på fremprovoserte kollisjoner i Norge, og er oppmerksomme på problemet, sier leder av utredningsavdelingen i If, Petter Domaas.

- Det er ganske skremmende og utrolig farlig

Trenden er fra før av kjent fra utlandet.

– Det er ganske skremmende og utrolig farlig, for du risikerer liv og helse både for deg og den du kolliderer med, sier Domaas.

Samtidig er det også vanskelig å avsløre:

– Den som uskyldig påfører en slik person skade vil på papiret ha skyld. Det må bevises at dette er en fremprovosert og villet hendelse, og det kan være vanskelig.

Krasjet seks ganger med vilje

I 2008 ble en mann dømt for å ha krasjet med vilje hele seks ganger.

Retten fant det den gang bevist at at mannen med vilje hadde plassert seg og bilen sin slik at det var nødt til å ende med påkjørsel. Til sammen har mannen fått utbetalt 50.000 kroner i erstatninger etter de seks ulykkene, ifølge skrev Østlandsposten den gang.

Svindel på personbil

Svindel på personbil utgjør i overkant av 40 prosent av svindelsakene i Norge, mens innbo og løsøre kommer på andreplass med rundt 25 prosent årlig. Svindel på reiseforsikring kommer på tredjeplass i bransjens egen oversikt.

I 2007 til 2009 hadde en rekke forsikringsselskap et samarbeid om arrangerte kollisjoner. Etter å ha analysert flere hundre kollisjoner, rullet bransjen opp et nettverk som hadde stått bak arrangerte kollisjoner hundrevis av ganger.

– Arrangerte kollisjoner har foregått både før og etter det, og er en gjenganger i ulike varianter, sier Petter Domaas i If.

Kommentarer til denne saken