Ny forskning: Røyking forårsaker tarmkreft

Inger Torhild Gram er blitt verdenskjent etter å ha lagt fram forskning som viser at det er sammenheng mellom røyking og tarmkreft.

Inger Torhild Gram er blitt verdenskjent etter å ha lagt fram forskning som viser at det er sammenheng mellom røyking og tarmkreft. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Det er stor grunn til at særlig kvinner bør slutte å røyke i dag, sier Inger Torhild Gram.

DEL

Tromsøforskeren Inger Torhild Gram er de siste ukene blitt verdenskjent etter å ha publisert sine unike forskningsresultater.

Hun har brukt nesten ti år og 600 000 nordmenn i studien som har gitt henne det klare resultatet; røyking forårsaker tarmkreft.

Kvinner mest utsatt

Røyking øker risikoen for tykktarmskreft hos begge kjønn. Likevel skiller kvinner seg ut som særlig utsatt. Kvinner kan i følge studien røyke både mindre og i kortere periode enn menn, men likevel ha større risiko for tykktarmskreft.

- Er du kvinne og begynner å røyke når du er 16, og røyker i 20 år, så har du allerede en økt risiko for tykktarmskreft når du er 35 år, forteller Gram, som er professor i forebyggende medisin.

- Selv om du bare røyker ni sigaretter om dagen, er risikoen stor. Det er en stor grunn for at du bør slutte i dag, istedenfor å vente til neste år, mener hun.

Også menn er utsatt for tykktarmskreft, men de må i teorien røyke 20 år lengre enn kvinner for å få den samme økte risikoen.

- Dette er den første undersøkelsen som viser forskjellen på røykende menn og kvinner i forhold til tykktarmskreft, forteller Gram.

Eksplosiv økning

Hun er professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø og overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), og har lenge interessert seg for denne krefttypen.

- Jeg syntes det var merkelig at norske kvinner lå i verdenstoppen på nye tilfeller av tykktarmskreft.

Hun forklarer at sykdommen er blant de hyppigste kreftsykdommene hvor både menn og kvinner rammes.

- Det er en god ting at tykktarmskreft er røykrelatert. Nå vet vi en del av årsaken til den eksplosive økningen av tarmkreft de siste ti årene, både blant menn og kvinner. Og vi vet at nye tilfeller vil gå ned når det ikke er noen som røyker lengre, forteller Gram.

Les også: - Sykdomssmertene verre enn de seks fødslene

Les også: Legen trodde Åge hadde hemoroider. Det var kreft.

Etniske forskjeller

Studien har hun gjort sammen med stipendiat og lege Ranjan Parajuliog, og tykktarmprofessor Loic Le Marchand ved University of Hawaii, Cancer Center.

Nå bor hun på Hawaii og planlegger en oppfølgingsstudie for å se om det også er forskjell på risiko for tykktarmskreft mellom etniske grupper.

Artikkeltags