Norsk kvinne ebola-smittet

DØDELIG VIRUS: En utsending fra Verdens helseorganisasjon (WHO) gir råd og informasjon før begravelsen av en person mistenkt for å ha dødd som følge av ebola-smitte. Bildet er tatt i Freetown i Sierra Leone i september - samme sted som den norske kvinnen evakueres fra mandag kveld.

DØDELIG VIRUS: En utsending fra Verdens helseorganisasjon (WHO) gir råd og informasjon før begravelsen av en person mistenkt for å ha dødd som følge av ebola-smitte. Bildet er tatt i Freetown i Sierra Leone i september - samme sted som den norske kvinnen evakueres fra mandag kveld. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Leger uten grenser bekrefter at en av deres ansatte er smittet av det dødelige ebola-viruset.

DEL

En norsk kvinne som jobber for Leger uten grenser, er smittet av ebola, melder VG mandag ettermiddag.

- Leger Uten Grenser bekrefter at en av organisasjonens norske feltarbeidere i Sierra Leone har testet positivt og er diagnostisert med blødningsfeberen ebola, bekrefter Anne Cecilie Kalteborn, generalsekretær i Leger uten grenser, til VG.

Helsearbeider blir mandag kveld hasteevakuert med ambulansefly fra hovedstaden Freetown, skriver VG videre. Kvinnen vil trolig lande i Norge natt til tirsdag eller tidlig tirsdag morgen.

Tromsø-professor i beredskap

Ifølge NTB ble kvinnen plassert i isolasjon søndag etter å ha utviklet feber. Laboratorietesten som ble utført samme dag, bekreftet at vedkommende var smittet av ebola, opplyser Leger uten grenser.

Ørjan Olsvik, professor i utbruddsepidemiologi (læren om smittsomme sykdommers spredning, journ.anm) ved Universitetet i Tromsø (UiT) er medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT). Han er orientert om smitten og satt i beredskap i forkant av at kvinnen skal lande i Norge.

- De tingene som nå skal gjøres, har vi øvd på. De øvelsene vi kjører, er designet for akkurat dette med hjemkomst og hjemføring av smittede, forklarer Olsvik til Nordlys.

Han opplyser at kvinnen fraktes til Norge i fly via en ekstern kontraktør. Idet hun lander på en lukket del av Oslo lufthavn Gardermoen, står en spesialdesignet smitteambulanse klar for å ta imot henne.

Frykter ikke videre smitte

Deretter fraktes kvinnen til isolasjonsavdelingen på Ullevål universitetssykehus, der hun vil få behandling. Problemet er imidlertid at det finnes få behandlingsmetoder for akkurat ebola.

- I utgangspunktet er det ingen standard behandling. Det finnes dog medikamenter - ett av dem prøvd ut i USA, men kun i små mengder. I tillegg finnes anti-stoffer en kan få tak i, men det er ikke testet så mye. Denne prosessen med å få tak i medikamenter, jobber vi nå intenst med, sier Olsvik.

Han legger til at nordmenn ikke har noen grunn til å frykte smitte.

- For det første er sykdommen i en fase som ikke er veldig smittsom. Det er andre er at det tas forholdsregler under overføringen på Gardermoen og videre til sykehus, sier Olsvik.

Artikkeltags