Norges beste kaffekoker

Artikkelen er over 13 år gammel

Tromsø har Norges beste kaffekoker. I helga ble Gunnhild Seljenes (26) Norgesmester i baristakunst. I neste måned skal hun delta i verdensmesterskapet i Seattle i USA.

DEL

TROMSØ Til daglig koker Gunnhild kaffe på Kaffebønna i Tromsø.

– I øyeblikket trives jeg utmerket med det, men etter hvert kan det godt tenkes at jeg skifter yrke til det jeg er utdannet som, nemlig lærer, sier hun.

– Men det er alltid hyggelig å glede andre med en god kopp kaffe, og en kaffebar er et veldig trivelig sted å oppholde seg – med god lukt, hyggelige mennesker og uten stress.

Klatret til topps

Det er tredje år at Gunnhild Seljenes som opprinnelig kommer fra Lenvik, har deltatt i Norgesmesterskapet i baristakunst. I 2003 ble hun nummer fem, mens hun i fjor bare ble slått av mannen som senere vant verdensmesterskapet.

Gunnhild ble grepet av interessen for å lage god kaffe da hun var ansatt ved Studentsamskipnadens kantine på Blindern i Oslo.

Fantasi og nøyaktighet

Barista er det internasjonale ordet for det å koke god kaffe. For å nå opp i konkurransen er det nødvendig med stor fantasi og nøyaktighet. Det skal lite til for å ruinere en kopp kaffe.

– En må ha forståelse og føle kjærlighet ved det en holder på med, sier hun.

Norgesmesterskapet besto i å lage fire kopper cappuccino, fire kopper espresso og fire kopper selvkomponert kaffe. Deltakerne må selv velge, blande og brenne kaffebønnene og de øvrige ingrediensene, og dommerne legger vekt på at de fire koppene av hver sort blir like.

Dommerne legger vekt på tidsbruken og flere andre forhold, men selvsagt mest av alt på smakingen.

Torstein på 11. plass

Gunnhild hadde selskap i mesterskapet av Torstein Bjørklund som også er barista ved Kaffebønna i Tromsø. Han oppnådde en hederlig 11. plass i konkurransen.

Gunnhilds selvkomponerte kaffe består av hvit valderonesjokolade, blandet ut med espresso og toppet med eggehvite som er pisket ut med sukker og tilsatt lime og limeskall.

– Foreløpig står den ikke på menyen på Kaffebønna, men kanskje den kan komme der etter hvert, sier hun.

Artikkeltags