Gå til sidens hovedinnhold

- Norge må legge press på Israels regjering

Artikkelen er over 11 år gammel

Prisbelønnet journalist på besøk i Tromsø.

Mohammed Omer (25) er journalist og fotograf fra Palestina. Han har vunnet en rekke priser for sitt journalistiske virke hvor han rapporterer fra Palestina. En rekke internasjonale medier har publisert hans utilsminkede beretninger om hvordan dagliglivet i en okkupert stat fortoner seg.

Senest ble han tildelt Ossietzky-prisen av Norsk P.E.N. Han mottok prisen i forbindelse med "Fengslede Forfatteres dag" for sin fremragende innsats for ytringsfriheten gjennom sitt arbeid som journalist i Gaza. Overrekkelsen skjedde på Litteraturhuset i Oslo.

I helgen var Omer på besøk i Tromsø hvor han blant annet holdt et foredrag på Universitetet fredag.

Norge må si ifra

- Det er nå på tide at den norske regjeringen legger et kraftig press på Israel og spør dem direkte hvordan de kan forsvare okkupasjonen av Palestina, sier Omer til Nordlys.

Han mener norske myndigheter må gjøre sitt syn klart og tydelig overfor Israel og at Norge ikke kan godta bruddene på menneskerettighetene som landet gjør i Palestina.

- Som en av de største bidragsyterne av økonomiske midler til Palestina, bør Norge også sørge for at pengene ikke bidrar til å dele Palestina i to, slik tilfellet er nå, sier han.

Omer argumenterer med at konflikten mellom Hamas og Fata i Palestina i veldig sterk grad splitter palestinerne i to.

- Hvis Norge støtter den ene parten, vil dere bidra til splittelsen, sier han.

Personlig berørt

Mohammed Omer begynte sin karriere som journalist og fotograf i Rafah i Palestina. I 2008 ble han torturert av israelske soldater. Det har ført til at han i dag oppholder seg i Nederland hvor han får medisinsk behandling.

Han har selv merket konflikten på kroppen. Blant annet ble hans egen bror drept i krigshandlinger i Palestina.

- Ja, jeg frykter for mitt eget liv. Som journalist lever jeg svært utsatt. Trusselen kommer både fra Israel, men også fra Palestina, sier han og peker på at pressefriheten i Palestina er under et voldsomt press. Blant annet har Israel periodevis nektet internasjonale journalister innreise i Palestina.

Han har tro på at det kan komme til en løsning i Midtøsten, men da må en nøytral part inn å forhandle mellom partene.

- Her kan land som Norge være helt sentrale, mener han.