En omfattende undersøkelse viser at Nordlys fosser frem i nord. Også i Tromsø feies konkurrentene av banen.

Summen av svarene fra over 1000 respondenter i en fersk Opinion-undersøkelse slår nå fast: Nordlys har for første gang passert VG i lesning i både Nord-Troms, Tromsø-regionen og Midt-Troms. Nordlys er også suverent størst i Nord-Norges største by, Tromsø, og opplever ytterligere vekst nordover og sørover.

Sjefredaktør Anders Opdahl gleder seg over tallene.

– Helt fantastiske tall, som vi gleder oss stort over alle sammen. Vi klarer å følge leserne dit de går. At vi slår VG i Troms fylke er fantastisk, og det samme er tallene for Tromsø hvor vi både har soleklar nummer én-posisjon, og attpåtil en soleklar nummer to-posisjon som de viktigste og mest leste nyhetsmediene både på papir og nett. Investeringer i godt innhold virker forbilledlig, sier Opdahl.

Størst i Tromsø

Mens 47 prosent av befolkningen i regionen oppgir at de leser Nordlys.no hver dag, oppgir 44 at de leser VG.no. De to mediehusene troner alene på toppen av de mest leste nettstedene.

Også i Tromsø er Nordlys klart størst. Av de spurte i Tromsø kommune oppgir 53 prosent at de leser Nordlys.no hver dag. 41 prosent oppgir at de leser itromso.no på nett hver dag, mens VG.no oppnår 45 prosent.

- Undersøkelsen er gjort i et representativt snitt av befolkningen, og de statistiske feilmarginene er svært små. Dette er tall vi setter lit til, sier analysesjef i Amedia, Anne Jacobsen.

Viktigst for lokale nyheter

Også på spørsmål om relevans og viktighet, er svarene gledelig for Nordlys.

I regionen svarer 30 prosent at Nordlys er deres viktigste kilde til lokale nyheter, mens 18 prosent av de spurte svarer Nordlys.no. Bak følger NRK Troms og itromso.no, begge på ni prosent.

Også i Tromsø står Nordlys svært sterkt. I undersøkelsen svarer 36 prosent av de spurte i Tromsø at de oppfatter Nordlys på papir som sin viktigste kilde til lokale nyheter, mens 20 prosent oppgir Nordlys.no som sin viktigste kilde. Til sammenligning svarer 15 prosent at konkurrenten itromso.no er deres viktigste kilde til nyheter, mens 11 prosent oppgir iTromsø på papir.

– Dette gir masse inspirasjon i et svært omskiftelig og krevende mediemarked, sier Opdahl.

Nordlys har det siste halvåret lansert flere nye digitale nettsteder – blant annet næringslivsnettstedet Nord24.no og Nordnorsk debatt.

- Nord24 har så langt vært en stor suksess, med rundt 20.000 daglige lesere. Det er over all forventning. Nordnorsk debatt står for noen av landets mest delte innlegg digitalt, og og er det viktigste speilet av samfunnsdebatten nordpå. Vi lykkes med å løfte de nordnorske stemmene opp og frem, sier Opdahl.

LES OGSÅ: Nord24 skal følge næringslivet i nord tett

Ny TV-kanal

Han slipper nå nyheten om at Nord-Norge får en ny TV-kanal til høsten.

- NordlysTV kommer på lufta til høsten. Signalet blir tilgjengelig via Canal Digital og RiksTV. I tillegg jobber vi med flere bredbåndsleverandører i nord om distribusjon. Det blir daglige sendinger, som også blir distribuert digitalt som en del av web-TV-menyen vår. I tillegg lover vi å gå direkte når det skjer noe viktig. TV-senteret ligger i Tromsø, men vi skal dra veksel på våre egne kontorer og gode kolleger i nord og sør. NordlysTV vil nå ut fra Vestfjorden og nordover.

- Vi har jobbet med dette i lang tid. Og vi ser at andre, som VG, tenker i samme baner. Dette er et uttrykk for de endringene vi ser i mediebransjen.

- Hvorfor lykkes nå. TVTromsø ble jo lagt ned?

- Dette er et annet konsept enn da vi drev TVTromsø. Teknologien har hjulpet oss. Distribusjonskostnaden er gått ned, og levende bilder er blitt en helt naturlig del av nyhetsoperasjonen vår. Da er det riktig å forsøke å nå ut til så mange som mulig med innholdet. Vi håper og tror dette bidrar til å styrke vår posisjon som annonsekanal ytterligere.