Gå til sidens hovedinnhold

Noen jubler, andre fortviler

Artikkelen er over 8 år gammel

Til daglig går det i melk. I går sprudlet champagnen i fjøset.

SAGELVVATN/TROMSØ (Nordlys): Bonden Leif Hemmingsen i Balsfjord mener det er grunn til det: I glede over den varslede endring av tollsatsene på import av kjøtt og ost. Fordi det bidrar til å sikre norsk landbruk og norsk matproduksjon.

– Ja, dette viser at det er en del politikere som har våknet og tør å gjøre noe. Tør å drive norsk landbrukspolitikk. All ære til dem, sier bonde Hemmingsen, som driver melkeproduksjon og kjøttproduksjon på gården sin på Sagelvvatn.

Reaksjonene har vært sterke og debatten har gått høyt etter at det ble kjent at regjeringen vil gå inn for å endre tollsatsene for en rekke importerte matvarer. Endringene vil innebære økte importpriser. Dette gjelder varer som biff og fileter av storfekjøtt, lam, og harde oster. Myke oster rammes ikke av endringene, ei heller enkelte harde oster som Parmesan.

Feil signal

Mens Leif jubler på landet, rister kjøpmann Sindre Helmersen på hodet i byen. Han er innehaver av delikatessebutikken Helmersen Delikatesser – med to butikker i Tromsø. I diskene ligger ost og skinke av ypperste kvalitet. Mye importert. Og enkelte oster på listen over oster som blir dyrere å importere.

– Dette er så hodeløst at jeg blir helt matt. Det er helt feil signal å sende ut. Både til forbrukerne og til et Europa i krise, sier Helmersen. Han mener Norge, i stedet for å stenge ute produkter av høy kvalitet, bør omfavne dem. – Og anerkjenne den fantastiske kvaliteten. Man må gi forbrukerne valgfrihet. Kundene velger gjerne norsk – om kvaliteten er god nok. sier Helmersen, som mener økt konkurranse for norsk mat bringer fram produktutvikling og et bedre matutvalg.

Helmersen mener de nye bestemmelsene er et resultat av storpolitikk og penger. Og en svak landbruksminister som lar seg tyne av Tine og norske bønder.

Fornøyd

Bonde Leif Hemmingsen i Balsfjord er derimot fornøyd med regjeringens utspill.

– Jeg er glad for at vi klarer å få høyere tollsatser på de primære varegruppene vår. Det må til for å kunne verne om muligheten for å kunne drive et landbruk rundt i hele landet.

– Men jeg synes samtidig det er beklagelig at vi i verdens rikeste land må bruke tollsatser for å verne om landbruket, Norge burde hatt råd til å verne om landbruket gjennom direkte statsstøtte.

– Det er imidlertid ikke politisk enighet om å øke støtten til landbruket, og da må vi bruke tollsatsene, sier han, som har 14–15 melkekyr på gården sin. Han skryter av regjeringen, som han mener våger å drive landbrukspolitikk.

– Jeg synes det er modig av landbruksministeren å stille seg i heksegryta og forsvare dette. Han mener det ikke er grunn til å frykte at norske forbrukere ikke lenger skal få tilgang til spesialoster og andre spesialprodukter fra utlandet.

Ikke redd for fiske-straff

Fiskerinæringen er redd for at EU skal svare med straffetoll på norske fiskeprodukter. Bonde Leif Hemmingsen mener den frykten er ubegrunnet.

– Det er ikke vits i å rope ulv før du har sett den. Det vil ikke være problemer å selge de rene og gode varene, som både norsk fiskerinæring og landbruk tilbyr, mener han.

Bonden advarer mot å bygge opp barrierer mellom landbruket og fiskeriene.

– Kystlandbruket vårt er bygget opp med sjarken på sjøen, og kua og sauen på land. Ingen næringer har gått mer hånd i hånd enn landbruket og fiskeriene.

Leif Hemmingsen tror folk flest er villige til å betale for å opprettholde et godt landbruk i Norge. Han mener at forståelsen for dette er større i nord, enn i urbane strøk sørpå.

Tanker fra et lite hjørne

Sindre Helmersen tenker også på dem i sør. De i Europa.

– Det er et skremmende signal vi sender ut til et Europa i økonomisk krise: Å stenge døra i trynet på dem.

– Og en skummel handling når man bor i et lite hjørne på størrelse med et fylke i Frankrike.