Ni journalister ulovlig kartlagt

Setermoen leir

Setermoen leir Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Dette er en meget alvorlig sak, sier forsvarssjefen.

DEL

Etterretningsbataljonen på Setermoen kartla minst ni journalister som interesserte seg for den hemmelige spionorganisasjonen E 14. Krigsadvokaten er enig med EOS-utvalget i at kartleggingen er ulovlig.

Fra før av er det kjent at tre journalister ble ulovlig registrert. Etterforskningen som er satt i gang av generaladvokat Arne Willy Dahl viser at omfanget er større. En 17 sider lang PowerPoint-presentasjon med offentlig tilgjengelig informasjon om journalistene har vært lagret av Etterretningsbataljonen.

– Årsaken til kartleggingen framstår som litt dunkel. Men det synes som om kartleggingen gjelder journalister som for rundt to år siden viste interesse for E 14-avdelinger som opererte i Bosnia, sier generaladvokat Arne Willy Dahl til NTB.

- Meget alvorlig sak

Torsdag informerte han forsvarssjef Harald Sunde om framgangen i etterforskningen. Forsvarssjefen er klar på at det ikke skal herske noen tvil om at Forsvaret ønsker å komme til bunns i denne saken.

– Dette er en meget alvorlig sak, og jeg ser meget alvorlig på EOS-utvalgets rapport. Det er helt uakseptabelt å samle inn informasjon om journalister eller norske borgere uten hjemmel i loven, sier Sunde til NTB.

LES OGSÅ: Undersøker tekniske spor hos Forsvaret i Nord-Norge

LES OGSÅ: - Vi har foreløpig ikke funnet mye

LES OGSÅ: Skal ha trent på E-krig ved å lytte på sivile samband

Vurderer å navngi resterende

EOS-utvalgets sekreteriatleder Henrik Magnusson forteller at de vurderer å gå ut med navn på alle de ni journalistene.

- I utvalgets regelverk skal vi ta hensyn til enkeltes personvern. Derfor har vi valgt å ikke gjøre det, forteller Magnusson.

Fram til nå har de kun bekreftet kartleggingen direkte til de fem journalistene som har tatt kontakt med dem.

- Det som nå vurderes er å kontakte de fire resterende kartlagte personlig, og fortelle at de er på en liste, opplyser Magnusson.

- Er det noen journalister fra mediehus i Nord-Norge?

- Jeg noterer ned spørsmålet, og tar det med når utvalget skal møtes på tirsdag. Jeg kan ikke svare på det nå, sier han.

- Veldig spesielt

Statsadvokat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokater forteller at det er dem som vil sitte med påtaleansvaret, hvis det skal opprettes en sak på forholdene som nå avdekkes.

- Slik det er nå, så er det militærpolitiet som står for etterforskningen. Generaladvokaten vil på grunnlag av deres etterforskning komme med en innstilling som oversendes oss. Vi vil på grunnlag av denne innstillingen gjøre en vurdering om man skal opprette sak, sier Fause til Nordlys.

Fause forteller at han blir fortløpende orientert om utviklingen i saken. En sak som han beskriver som veldig spesiell.

- Vi har i alle år håndtert saker vi har fått fra Forsvaret, men i denne typen sak har jeg ikke vært borti før i løpet av min tid hos statsadvokatene (Fause startet i 1996, journ. anm.).

Artikkeltags