Nekter å gi opplæring av ideologiske grunner

IDEOLOGISK STRID: Mads Gilbert og andre leger i Tromsø  vil ikke åpne universitetssykehuset for kolleger som er formelt ansatt av Forsvaret og behandler soldater i krig.

IDEOLOGISK STRID: Mads Gilbert og andre leger i Tromsø vil ikke åpne universitetssykehuset for kolleger som er formelt ansatt av Forsvaret og behandler soldater i krig.

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

13 av 24 legestillinger ubesatt i Forsvaret.

DEL

Nye legestillinger skulle øke norske soldaters sikkerhet i utlandet, men Mads Gilbert og flere leger nekter å gi dem opplæring av ideologiske grunner. Knapt halve legestyrken er på plass.

En ideologisk strid har blokkert fire stillinger som for lengst skulle vært etablert ved sykehuset i Tromsø, skriver Aftenposten.

I mai 2007 sa Forsvarets daværende sanitetssjef Leif Sverre Rosén at legedekningen var så dårlig og soldatenes sikkerhet så truet at han ikke ville sendt sin egen sønn til Afghanistan. Etter dette måtte Rosén gå av, men antall legestillinger ble likevel doblet til 24. Vel to år senere er 13 av disse stillingene fortsatt ubesatt, ifølge Forsvarets sanitet.

– Politisk uakseptabelt

Bemanningsvanskene skyldes dels at det er få egnede søkere. Mindre kjent er det at fire av de ubesatte stillingene i lengre tid har vært blokkert og nå er vedtatt flyttet, fordi leger i Tromsø ikke vil åpne universitetssykehuset for kolleger som er formelt ansatt av Forsvaret og behandler soldater i krig.

– At «Fredsuniversitetet» i Tromsø med sin universitetsklinikk UNN skal være leverandør av militært helsepersonell til militære operasjoner i krigs- og konfliktområder ledet av USA, er etter vår mening politisk uakseptabelt og uetisk, skrev ti leger ved sykehuset, blant dem Mads Gilbert, i et brev til sykehuset i 2007.

Da sykehusledelsen ikke bøyde av, sa Gilbert opp sin lederstilling ved Akuttmedisinsk avdeling.

Frykter mobbing

To år senere er det klart at sykehusledelsen likevel har gitt opp prosjektet.

– De er redde for uro ved avdelingene der overlegene fra Forsvaret skulle arbeide, skriver spesiallege Lars Haasted i Forsvarets sanitet i et brev til Helsedirektoratet.

Man har fryktet at militærlegene ville bli mobbet, sier en annen kilde med tilknytning til saken.

Administrerende direktør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge ønsker ikke å kommentere saken. Det gjør heller ikke Gilbert.

Artikkeltags