Gå til sidens hovedinnhold

- Nei til svømming for innvandrere

Artikkelen er over 9 år gammel

Politiker: "Fargerik svømming" virker mot sin hensikt.

Politiker og innvandrer Eduardo da Silva mener integreringsprosjektet «fargerik svømming» virker mot sin hensikt.

- Dette er et prosjekt med de beste hensikter. Men det hjelper ikke for integreringen av innvandrere i Tromsø. Dette er et prosjekt som snarere hindrer integrering, sier da Silva.

Han sikter til prosjektet «fargerik svømming», som arrangeres i regi av blant annet Tromsø kommune hver søndag.

- Dette er et tiltak der muslimske kvinner har bassenget for seg selv en periode, muslimske menn har bassenget en periode, og så er det en periode der kvinner og menn er sammen. Å dele inn et svømmetilbud etter rase, religion og kjønn hører ikke hjemme noe sted, mener da Silva.

Fra Portugal

Da Silva kommer opprinnelig fra Portugal, men har bodd nesten 40 år i Norge. Han er selv godt integrert, og mener det beste er å ta del i lokalsamfunnet.

- Man må engasjere seg i borettslaget, politikk, lag og foreninger og bli en del av det norske samfunnet. Vil man svømme, kan man melde seg inn i en svømmeklubb. Det er det som er integrering. Ved å ha egne svømmetilbud for innvandrere hindrer man integrering, sier da Silva, som er uavhengig representant i kommunestyret, men har tidligere representert Arbeiderpartiet.

- Men har du ikke forståelse for at muslimske kvinner ut fra religiøs overbevisning ikke vil bade sammen med menn?

Offentlige midler

- Jeg synes alle skal innrette seg etter det norske samfunnet. Religiøse hensyn skal ikke tas på slike offentlige steder. Her snakker vi om et offentlig tilbud. Offentlige tilbud skal være åpne for alle. Om noen ønsker egne spesialtilbud, må det eventuelt gjøres i privat regi, sier Eduardo da Silva, og legger til:

- Her brukes det altså offentlige integreringsmidler på et prosjekt som hindrer integrering. Hva blir det neste? Skal biblioteket ha egne åpningstider for innvandrere? Hva med kino? Vi beveger oss inn i et farlig landskap. I mange år har vi kjempet mot raseskille. Her bidrar det offentlige til å fremme et slikt raseskille. Jeg synes dette er uholdbart, sier politikeren.

- Skyter spurv med kanon

Kultursjef Kåre Sørensen i Tromsø kommune mener Eduardo da Silva skyter spurv med kanon.

- Her tar da Silva fullstendig feil. Det var et ønske fra muslimske kvinner å få bassenget alene, og derfor opprettet vi dette tilbudet. Dette er ikke noe som utvikler seg videre til andre deler av samfunnet, sier Sørensen.

- Dette er et begrenset tilbud som 50-60 benytter seg av hver uke, sier Sørensen.

Kvinner ut av hjemmet

Han mener det er viktig å få muslimske kvinner ut fra sine hjem.

- Det er mange som ikke har så mange andre tilbud og sitter mye hjemme. Dette aktiviserer dem. Er det bedre at de sitter hjemme enn å være på svømmetrening, undrer Sørensen.

Han peker på at dette kan være veien inn i organisert idrett for enkelte.

- Noen ender opp med å melde seg inn i en svømmeklubb etter å ha vært med på fargerik svømming. Det er god integrering, sier kultursjefen.