Kun 14,3 prosent av de spurte i Nordlys-meningsmåling, er positive.

– Jeg er ikke overrasket når man tenker tilbake til prosessen rundt OL Tromsø. Den var overhodet ikke bra, sier Hjort.

En meningsmåling utført for Nordlys der Tromsø-folk blir spurt om de er for eller mot et OL i Oslo, taler sitt tydelige språk.

Bare 14,3 prosent er for, 10,3 prosent har ingen mening, og hele 75,5 prosent svarer at de er mot.

– Folk i Tromsø er frustrerte og forbannet når det gjelder OL-saken, mener «gammelordfører» Herman Kristoffersen.

– Føler seg snytt og lurt

Etter at Tromsø hadde gått ut seirende som Norges kandidatby for vinter-OL i 2018, ble det hele torpedert av Norges Idrettsforbund (NIF)#<\p>i oktober 2008.

Hele ni av 12 representanter i idrettsstyret stemte for å trekke Tromsøs søknad til Den internasjonale olympiske komité (IOC), noe som vekket harme i Nord-Norge.

– Dette stikker nok dypere enn vi har vært klar over, sier Herman Kristoffersen.

– Men det stemmer med det jeg selv har registrert. Folk er veldig skuffet over disse prosessene. Da Tromsø ikke fikk støtte for sin OL-søknad ble det sagt at det i stedet skulle komme store investeringer i nord, på idrettsanlegg og samferdsel. Nå ser folk at de har blitt rundlurt enda en gang, sier Kristoffersen.

– Så det er ikke bare surmuling over at Tromsø ikke fikk OL?

– Nei, folk føler seg snytt og lurt opp i stry. Og mange tenker nok at Oslo nå har stjålet OL fra Tromsø. Tror forbannelsen over dette spillet er ganske massiv, sier Kristoffersen som sto i spissen for å kjempe gjennom et vinter-OL i Tromsø.

Hjort vil se framover

Nåværende ordfører Jens Johan Hjort er ikke like krass som sin forgjenger fra Arbeiderpartiet.

– Jeg liker å se framover, og jeg liker å jobbe for ting, ikke imot ting. Siden vi kom til roret i Tromsø, har jeg vært veldig bevisst på å få andre arrangementer til Nord-Norge som kan være gode alternativer til OL, sier Hjort.

Han nevner særlig Arctic Race of Norway, som i motsetning til OL er et årlig arrangement.

– Det er et strålende eksempel i så måte, og Arctic Race er etter min mening et arrangement som har mye større potensial for Nord-Norge enn OL, siden det er hvert år, sier Hjort.

I likhet med Herman Kristoffersen, etterlyser også han at løftene om store idrettsinvesteringer i nord, faktisk realiseres.

Forbeholden OL-støtte

– Jeg har latt meg fortelle at Trond Giske i sin tid lovet at Tromsø skulle få oppgraderinger av sine idrettsanlegg dersom man ikke fikk OL. Det har vi ikke sett noe av, sier Hjort.

Da Nordlys i fjor møtte ham på kontoret til Fabian Stang, parti- og ordførerkollega i Oslo, benyttet Hjort anledningen til å advare nordlendinger mot å framstå som sutrete. Han var likevel tydelig på at han kun ville støtte Oslos OL-planer dersom det ville gi ringvirkninger i resten av landet.

– Dersom det skal arrangeres OL i Oslo, er det en forutsetning at dette gjøres til et nasjonalt prosjekt. Det må sørges for at arrangementet ikke bare kommer Østlandet og Oslo til gode, men at det virkelig gir den nasjonale idretten et løft, sier Hjort og legger til:

– Hvis man ikke tenker å gi Nord-Norge noe i denne sammenheng, kan Oslo etter min mening bare glemme å arrangere OL.