Nei, du kan ikke pådra deg skader ved bruk av trådløst internett

IKKE FARLIG: En ekspertgruppe har konkludert med at bruk av trådløst nett ikke er farlig for mennesker. Illustrasjonsfoto.

IKKE FARLIG: En ekspertgruppe har konkludert med at bruk av trådløst nett ikke er farlig for mennesker. Illustrasjonsfoto. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Det er Universitetet i Tromsø som på sine nettsider viser til undersøkelser gjort av en norsk ekspertgruppe på oppdrag fra Samferdsels- og Helse- og Omsorgsdepartementet.

En av medlemmene i ekspertgruppen, Jan Haanes, arbeider som avdelingsoverlege på UNN og er universitetslektor ved Det helsevitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Tromsø. Overfor UiTs nettsider slår han fast at funnene ekspertgruppen har gjort, tyder på at de elektromagnetiske feltene (EMF) som oppstår ved bruk av WiFi (trådløst nett) ikke er farlige for mennesker.

Effekten er mindre enn en tusendedel av grenseverdien

Av mulige skadevirkningene som kan knyttes til bruk av WiFi er det kun oppvarmingseffekten som forskningen viser kan være skadelig for mennesker. Men bruk av WiFi skaper ekstremt lave EMF-verdier, og regnes derfor for å ikke ha skadelige virkninger

– Wifi har ekstremt lave EMF-verdier. Vi utsettes vanligvis for mindre enn en tusendedel av den grenseverdien som er satt, kommenterer Haanes overfor UiTs nettsider.

Har testet effekten på testpersoner

Haanes forklarer at de elektromagnetiske feltene som oppstår ved bruk av WiFi kan sammenlignes med effekten av en ekstremt svak mikrobølgeovn.

Ekspertgruppen som har undersøkt dette utførte tester hvor man eksponerte testpersoner for elektromagnetiske felt. Som en del av undersøkelser fikk verken testpersonene eller de som observerte disse, vite når man ble eksponert for elektromagnetiske felt.

– Deltakerne merket ingen forskjell på om de var eksponert eller ikke. Det gjorde heller ikke de av testpersonene som oppfattet seg som el-overfølsomme. De kunne like gjerne si at de var eksponert når de var det, som når de ikke var det, sier Haanes.

Artikkeltags