NDL vil etablere seg gradvis i Tromsø

ENGELSK KOBLING: Norwegian Defence League er søstergruppe til English Defence League, som har markert seg med store demonstrasjoner i England.

ENGELSK KOBLING: Norwegian Defence League er søstergruppe til English Defence League, som har markert seg med store demonstrasjoner i England. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Lederen for Norwegian Defence League mener gruppen ikke har et problem med ekstremistiske medlemmer, og vil gradvis bygge seg opp i Tromsø.

DEL

– Vi har folk i Tromsø allerede i dag, men vi har ingen lederskikkelse der, sier organisasjonens nasjonale leder Lena Andreassen til Nordlys.

Bjørn-Oskar Basso er av iTromsø blitt framstilt som en lederskikkelse for grupperingen i Tromsø, men dette avviser Andreassen.

– Han er medlem, men ikke noen lederskikkelse. Vi vil prøve å lage små avdelinger rundt om etter hvert, men det har mest vært en lukket gruppe til nå, sier Andreassen.

– Ikke et problem

Norwegian Defence League er gjentatte ganger blitt koblet opp mot høyreekstreme og voldelige miljøet. Andreassen erkjenner også at gruppen har hatt et problem med ekstremistiske koblinger i Norge.

– Vi tar veldig sterk avstand fra høyreekstreme og har jobbet hardt for å kaste dem ut. Det er overhodet ikke noe problem hos oss i dag, og de høyreekstreme er ikke særlig glade i oss. De ønsker en mer ekstrem gruppe, i motsetning til oss som tar avstand fra alt det høyreekstreme, sier Andreassen.

Politiets Sikkerhetstjeneste har i sin trusselrapport uttrykt bekymring for gruppen.

– Jeg skal ikke si at noen i gruppen vår ikke er rasistiske, men vi jobber med dette. Det er også derfor vi har holdt gruppen lukket, for å luke ut uønskede elementer, sier hun.

Vurderer navneendring

Koblingen til English Defence League er soleklar, blant annet gjennom navnet. Andreassen har også vært flere turer over til England, og kjenner godt til den engelske gruppens ledelse. Men English Defence League har stått for flere voldelige demonstrasjoner, og medlemmer har fremmet svært fremmedfiendtlige holdninger.

– Jeg vet at det har vært et stort problem der borte. Vi vurderer å gjøre noe med det her, det kan hende vi kutter ut navnet og går over til Norsk Forsvarsallianse, sier Andreassen.

– Det er veldig mange i EDL som er imot alt som har med muslimer å gjøre, mens vi snakker om radikale grupperinger. Det gjelder også norske, for eksempel høyreekstreme som er i ferd med å bygge seg opp. Det er skremmende, sier hun.

Vil møte muslimer

Andreassen forteller at gruppen nå vil ta kontakt med norske muslimer, for eksempel imamer i norske moskeer.

– Vi vil høre litt om hva som foregår, hva de ser på som radikal islam. Det er vel på vei innover her også, men er ikke det største problemet, sier hun til Nordlys.

– Vi ser også veldig mye på integreringspolitikken. Det kan være mye frustrasjon og sinne som skaper radikale holdninger, sier hun.

Artikkeltags