Avdelingsingeniør Hilde Henriksen i Nordreisa er ganske sikker på at kommunen ikke trenger å renske strendene på Kvennes for død sild. Hun stoler på naturen.

Les mer: Hva har skjedd her?

Tonnevis med død sild ligger på de fineste sandstrendene i hele Nordreisa. Her går folk fra Storslett og Sørkjosen turer om vinteren, og her soler de seg og bader på varme sommerdager. Hilde Henriksen er ikke redd for at strendene skal være forurenset av råtten og stinkende sild når badesesongen starter.

Se bilder: Naturen ordner opp

- Kommunen følger med, men her kommer naturen selv til å ordne om. Dersom jeg tar feil og silda ikke forsvinner slik jeg forventer, må vi vurdere hva slags tiltak vi kan sette i verk, sier Hilde Henriksen.

Hun stoler på åtseletere som kråker, ravn og måker, på vind, frost og strøm. Marinebiolog Malcolm Jobling uttalte i går til Nordlys at rovdyr som oter og rev, også vil forsyne seg. Da Nordlys var på Kvennes mandag formiddag, var det mye mindre sild å ta bilde av enn to - tre dager tidligere. Selv om silda ikke flyter, dro tidevann og fralandsvind den svært sakte, men sikkert ut mot dypet. Vi så store flokker med måker, kråker og ravn som forsynte seg grådig. Noen ørner så også ut til å delta i herremåltidet.

Les mer: Alle vil se de elleville sildebildene

Noen kuldegrader sørget for at silda frøs. I løpet av vinteren dannes det isflak langsmed fjæra på Kvennes. Rester av silda som kan bli liggende igjen når fugler og rovdyr har tatt sitt, fryser trolig inn i isflakene. På den måten løftes og skubbes de til havs når våren kommer.

Se bilder: Sildedød i Nordreisa