Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil de betale ansatte for å få ned fraværet

Artikkelen er over 8 år gammel

Til enhver tid er om lag 160 ansatte i Lenvik kommune borte fra jobben på grunn av sykefravær. TABELL: Så høyt er fraværet i din kommune

FINNSNES (Nordlys): Sykefraværet blant ansatte i Lenvik kommune har i en årrekke ligget rundt 11 prosent. Det tilsvarer at 160 er borte hver dag. Ingen tidligere forsøk på å redusere fraværet har gitt merkbare resultater. Nå snur man på flisa og fokuserer på nærværet i stedet for fraværet. Målet er at nærværet i løpet av tre år skal økes til minst 92 prosent.

– Lykkes vi med dette, så sparer det kommunen for åtte millioner kroner. I tillegg vil det øke kvaliteten på tjenestene og gi mindre belastning på hver enkelt ansatt, sier rådmann Margrethe Hagerupsen.

Sykefraværet koster i dag kommunen mellom 22 og 24 millioner kroner i året.

LES OGSÅ: Krever at du skal trekkes i lønn om du blir syk

Ordninger må funke bedre

Det nye prosjektet er forankret i det nasjonale utviklingsprogrammet «Sammen om en bedre kommune», og en egen prosjektleder, Bing Karlsen, er ansatt i halv stilling. Han sier det handler om å skifte fokus fra fravær til nærvær, og fra behandling til forebygging.

– Vi har det meste fra før. HMS, bedriftshelsetjeneste, medarbeidersamtaler, -undersøkelser og så videre. Men hvordan etterlever vi dette? Hvordan fungerer det?

Et av nøkkelordene er medvirkning, fra alle parter.

–Ikke minst må vi få de ansatte å medvirke med sine synspunkter, og til å ha fokus på nærvær i alle sammenhenger, sier Karlsen.

Belønningssystem

Et konkret tiltak som nå innføres er belønning av nærvær.

En økning i nærværsprosenten med to prosentpoeng gir 2.000 kroner per enhet, pluss 100 kroner per årsverk i enheten. I tillegg får alle enheter med over 95 prosent nærvær belønning uansett. Pengene skal gå til sosiale tiltak i den enkelte enhet.

– Det er viktig å skape prosesser ute i enhetene der nærvær er et tema uten at folk går i skyttergravene, sier Karlsen.

Ordfører Geir-Inge Sivertsen sier politikerne er veldig opptatt av saken, og at eventuelle besparelser som følge av redusert sykefravær skal komme de ansatte til gode.

– Vi ser for oss at en del av de samlede besparelsene skal gå tilbake til virksomhetene som belønning, kompetansehevende tiltak eller andre ting, sier han.

Sjekk fraværet i din kommune:

Kommune Sykefravær
Lyngen 13,1 pst.
Harstad 13,0 pst.
Torsken 13,0 pst.
Kvæfjord 12,8 pst.
Lavangen 12,8 pst.
Salangen 12,7 pst.
Nordreisa 12,4 pst.*
Storfjord 12,4 pst.*
Tromsø 12,4 pst.
Sør-Varanger 12,3 pst.*
Kvænangen 12,1 pst.*
Kåfjord 12,0 pst.*
Bardu 11,9 pst.
Lenvik 11,9 pst.
Hammerfest 11,8 pst.
Målselv 11,6 pst.
Dyrøy 11,5 pst.
Vardø 11,5 pst.
Skjervøy 11,1 pst.*
Alta 10,9 pst.
Ibestad 10,7 pst.
10,7 pst.*
Balsfjord 10,0 pst.
Berg 10,0 pst.
Kautokeino 10,0 pst.
Porsanger 10,0 pst.
Gratangen 9,9 pst.
Vadsø 9,4 pst.
Tranøy 8,7 pst.
Nordkapp 8,5 pst.
Sørreisa 8,2 pst.
Tana 5,6 pst.

Kommentarer til denne saken