Natt til tirsdag tok hobbyfotograf Truls Melbye Tiller disse bildene av et himmellegeme han ikke kjente igjen.

Han anslo at han var ute i en og en halv time.

- Jeg fikk tatt 80-90 bilder i løpet av den tiden. Det dukket hele tiden opp på det samme stedet på himmelen. Som det fremgår av bildene, ser man at skyene og konstellasjonene beveger seg på bildene. Men lysglimtet kommer på det samme stedet.

Les mer: Ekspert: - Har aldri sett noe lignende

Nå har de funnet svaret

Gjennom tirsdagen har det tikket inn e-poster til Nordlys fra lesere som har sett de samme eller lignende fenomener på himmelen samme kveld. Mange har også prøvd å oppklare mysteriet.

Nå ser det imidlertid ut til at løsningen er funnet. Hobby-astronom Trond Zakariassen har over flere år sett etter nettopp disse lysglimtene på himmelen.

Han mener det Tiller har sett er såkalte «Iridium flares» fra Iridiumsatellitter i bane rundt jorda.

- Jeg er overbevist om at det er dette fotografen har fanget på kamera. Han har vært svært heldig og fått bilde av flere satellitter på rad, sier Zakariassen.

Det er en påstand leder for Tromsø astronomiforening, Steinar Thorvaldsen, kan være enig i.

- Det er definitivt satellitter på den ene eller andre måten. Iridiumsatellitter er en mulig løsning på gåten, sier Thorvaldsen.

- Særlig synlig på våren

Zakariassen har gjennom flere år sett etter slike satellitter på himmelen.

- De pleier særlig å være synlige i Nord-Norge på våren og høsten, når sola står lavt på himmelen. Det skyldes at sola lyser på satellittene og dermed avgir lysglimt man kan se herfra, sier Zakariassen.

- Iridium flares er synlig på himmelen i rundt 10-15 sekunder før lyset forsvinner. I tidsrommet fotografen har tatt bildene har fem ulike Iridium-satellitter passert slik at man kan se disse fra Tromsø, sier Zakariassen.

Grunnen til at satellittene blir synlige er at de nærmest fungerer som speil mot sollyset. Zakariassen holder utkikk over når de er synlige fra Tromsø via nettsiden Heavens above og en applikasjon for iPhone, kalt Iridium Flare.

Men fortsatt er ikke Thorvaldsen sikker på at det er en hel satellitt.

- Det kan være søppel etter satellitter. Romsøppel etter satellitter som lyses opp av sollyset.

- Likevel er det definitivt en satellitt av noe slag, sier Thorvaldsen.