Nå sier han ja til moské igjen

dialogmøte: De to lederne i Alnor, Sandra Maryam Moe og Andrew Ibrahim Wenham, forlater rådhuset etter å ha hatt et dialogmøte med ordfører Arild Hausberg på hans kontor, med fokus på planene om en ny moské i Tromsø.

dialogmøte: De to lederne i Alnor, Sandra Maryam Moe og Andrew Ibrahim Wenham, forlater rådhuset etter å ha hatt et dialogmøte med ordfører Arild Hausberg på hans kontor, med fokus på planene om en ny moské i Tromsø.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Etter et møte med ledelsen i Alnor-moskeen, er ordfører Arild Hausberg positiv til ny moské i Tromsø igjen.

DEL

I går hadde ordfører Arild Hausberg (Ap) invitert ledelsen i Alnor-moskeen til et dialogmøte på sitt kontor. Ordføreren stilte seg positiv til det han fikk høre om mosképlanene.

– Jeg har et godt inntrykk og en følelse av at dere er gode mennesker, uttalte ordfører Arild Hausberg da han prøvde å oppsummere samtalen med de to Alnor-lederne, ekteparet Sandra Maryam Moe og Andrew Ibrahim Wenham.

Mot slutten av møtet hadde det blitt klart at Alnors saudiarabiske investorer har stilt ett krav i forbindelse med tilsagnet om 20 millioner kroner til bygging av ny moské i Tromsø.

Investorene våre er rike finansfolk fra Saudi-Arabia. De har bare stilt én forutsetning for å gi denne pengegaven, og det er at de kommunale myndigheter i Tromsø ønsker moskeen velkommen, at byen ønsker at en slikt prosjekt skal realiseres, sa Sandra Maryam Moe.

Vinne hjertene

Alnor-lederen sa også at hun håpet dette kunne behandles av kommunestyret og at Tromsøs folkevalgte ville se på en ny moské som en ressurs i lokalsamfunnet.

Hennes mann vektla noe av det samme.

Det som har vært skrevet i Nordlys har gjort det vanskelig for oss. Nå må vi vinne folks hjerter tilbake, sa Andrew Wenham.

Han uttrykte også frustrasjon over at alt arbeidet de hadde nedlagt de siste fem årene, nå kanskje hadde vært forgjeves.

Hemmelige investorer

Ordfører Hausberg responderte positivt på dette, selv om at han uttrykte bekymring for hva slags islam som skulle praktiseres i den nye moskeen.

– Og det hadde jo vært kjekt om vi fikk vite hvem disse investorene er, mente han.

Det fikk ordføreren imidlertid ikke vite. Likevel uttrykte Hausberg seg positiv til at kommunen skal ønske prosjektet velkommen.

Vi ønsker å være en flerkulturell, internasjonal, tolerant og mangfoldig by, understreket ordføreren.

Dialog

Nordlys pekte i etterkant av møtet på at kravet om å få et tilsagn om at kommunen er positiv, er et vanlig krav fra saudiarabisk side, og at utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser å innfri denne typen krav på nasjonalt nivå.

Vil du, ordfører Hausberg, likevel følge en annen linje her i Tromsø?

– Det er jo kanskje litt uvanlig å gjøre det skriftlig i en enkeltsak, men personlig har jeg ikke noe mot det. Jeg ønsker alle religioner velkommen, svarte ordføreren.

Hans partifelle da Silva så imidlertid litt annerledes på saken.

– Det er Utenriksdepartementet som bestemmer Norges holdning til andre land. Så vi bør kanskje gå i en dialog med UD om dette spørsmålet, mente han.

Ordføreren fastholdt imidlertid at han ikke ønsket å bli oppfattet som negativ og uvennlig, selv om han hadde blitt noe mer skeptisk etter å ha lest islamserien i Nordlys.

Mediestorm

Hausberg var både imøtekommende og medfølende overfor de to Alnor-lederne, som fortalte at det hadde vært tøft å stå i den mediestormen som Nordlys¿ serie om «Islam i Tromsø» har utløst.

Eduardo da Silva understreket at politikerne ikke har noen rett til å blande seg inn i et trossamfunns indre liv.

Alle har rett til å dyrke sin tro og utøve sin religion. Men hvis enkelte sider av religionen blir brakt ut i det offentlige rom, f.eks. i skoler, i svømme- og gymnastikkhaller eller biblioteker, da er det annen sak, sa da Silva.

Jobbet for integrering

Sandra Maryam Moe mente at Alnor hele tiden har arbeidet for en god integrering av innvandrere og det muslimske miljøet.

– Jeg tror det er denne siden ved oss som våre investorer liker og det er derfor de ønsker å støtte oss, sa Moe.

Artikkeltags