I går passerte de grensen mellom Troms og Finnmark i fin stil. Søstrene fra Kvinnherad i Ytre Hardanger har gått mye i fjellet og gjennomfører nå en felles drøm om å gå hele landet på 100 dager.

De har planlagt å gå en del langs vei, men mest mulig ute i terrenget. Hittil har vinteren ikke sluppet taket på fjellene i nord, så E6 er et godt alternativ.

- Målet er å nå Lindesnes 15. september. Dagen etter må vi begge til studier og jobb, smiler søstrene.

«Millom bakkar og berg»

Smil og godt humør er viktig for hele turen. Jentene kommenterer ting de ser, oppmuntrer hverandre og synger mye.

- Vi har pugget syv vers av «Millom bakkar og berg», og synger av full hals. Spesielt mot slutten av dagen er det viktig å ha noe annet å tenke på enn at vi er slitne, sier Martha (24) og Mari (26) Teigen Varanes.

Ingen av dem hadde vært i Finnmark før, men hadde hørt om naturen og menneskene. Begge deler svarte til forventningene.

- Vi er blitt møtt med åpne armer av ekstremt gjestfrie folk. Å gå gir mye bedre kontakt og mye sterkere inntrykk enn å kjøre eller sykle, sier de.

I Alta møtte de spesialpedagog Arne Heimen som ble deres personlige og kunnskapsrike guide på museet og helleristningene i flere timer. I Olderfjord ble de møtt av reindriftssamer som var imponert over at søstrene skulle gå helt til sydspissen av Norge. Vegarbeidere har ropt oppmuntrende kommentarer og syklister har stoppet opp for å høre om ferden deres.

- Slike menneskemøter er helt uforglemmelige, ser Mari og Martha.

Opplever naturen

Også naturen og dyrelivet har de følt på nært hold. I Porsanger lettet en stor ørn da søstrene bare var et par meter unna. De fikk god anledning til å beundre den flotte rovfuglen der den spente ut vingene og svevde ned fjellskrenten. Før turen brydde de seg lite om fugler, men underveis har interessen økt og nå henter de stadig oftere frem fugleboken for å lære mer om de flyvende individene de møter.

Deres ferd fra Nordkapp til Lindesnes er beregnet til å bli 2550 kilometer lag, og de har nå tilbakelagt litt over ti prosent.

- Vi har bare 2290 kilometer igjen, dette skal gå fint, smiler søstrene.

Begge har ca. 20 kilo i ryggsekk. De går med staver både for å avlaste ryggen, og for å støtte seg på i nedoverbakker.

Underveis blogger de, og legger igjen innrykk og bilder på «nplsystrene.com».

Mamma-besøk

Søstrene har gått mye i fjellet sammen fra de var svært små, og rent fysisk skal turen ikke bli noen stor utfordring. De planlegger å gå ca. 25 kilometer hver dag. De går en time, tar pause, og går så en time til. Normalt bor de i telt. Under veis planlegger de noen lengere opphold for å hvile ut, og da vil de nyte luksusen på hoteller.

De har bestemt seg for å ikke jukse. De skal gå, og takker nei til de som tilbyr skyss. Men at noen frakter ryggsekkene deres frem til dagens mål, er ok.

- Uten sekk er det som å sveve bortover veien, sier de.

Et høydepunkt blir når mamma kommer. Hun har planlagt å bruke tre uker av sin ferie for å gå samen med døtrene. Venner og slektninger planlegger også å gå sammen med dem når de kommer lenger sør landet.

Drømmen om mat og godteri holder dem gående.

- Vi snakker om hva vi skal spise når vi kommer til neste butikk. Matlysten er enorm, og vi sover svært godt om nettene, sier Marthe og Mari.