Nå er oppdrettslaksen blitt turistattraksjon

RAMSALT VISNING: Administrerende direktør Renate Larsen tok fiskeriminister Elisabeth Aspaker sammen med andre politikere og næringslivsledere ut til oppdrettsanlegget i Skjervøy som sist mandag visningskonsesjon. Foto: Ragnhild Enoksen

RAMSALT VISNING: Administrerende direktør Renate Larsen tok fiskeriminister Elisabeth Aspaker sammen med andre politikere og næringslivsledere ut til oppdrettsanlegget i Skjervøy som sist mandag visningskonsesjon. Foto: Ragnhild Enoksen Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I går dro fiskeriminister Elisabeth Aspaker til havbruksanlegget ved Kågen i Skjervøy for å se når laksen fores. Til sommeren kan du gjøre som henne.

DEL

KÅGEN (Nordlys): Mandag fikk havbruksselskapet Lerøy Aurora innvilget søknaden om en visningskonsesjon i Skjervøy. De søkte i mars i fjor.

Allerede i sommer tok de i bruk en foringsflåte som er bygd slik at den kan ta imot gjester som vil se havbruk på nært hold.

Når får de lov til å ta imot betalende gjester, noe de vil starte med i løpet av neste sommer.

Bringe kunnskap

– Norge er kjent ute i verden for sin sjømatproduksjon. Vi tror at turister så vel som lokalbefolkning kan ha lyst å se hva som skjer på et havbruksanlegg. Snart kan privatpersoner så vel som bedrifter bestille en tur til havbruksanlegget vårt ved øya Kågen, sier administrerende direktør Renate Larsen i Lerøy Aurora, og fortsetter:

Med båt

– Turen dit går med en båt som kan ta inntil tolv passasjerer. Ute på anlegget kan passasjerer lett gå fra båt til foringsflåten, der de blir guidet rundt. Flåten har et eget visningsrom og er tilrettelagt for besøkende.

Larsen sier at hensikten med visningsanlegget er å styrke kunnskapen om havbruk gjennom å gjøre virksomheten mer tilgjengelig for lokalbefolkning, turister, politikere, kunder og for skoleelever og studenter.

– Gjennom visningsanlegg vil vi kunne formidle balansert kunnskap om bærekraftig og sunn sjømatproduksjon, sier hun.

Ministerbesøk

Fiskeriminister Elisbeth Aspaker kom til Skjervøy samtidig som hennes eget departement slapp nyheten om visningskonsesjonen.

Hun deltok på et havbruksseminar det hun holdt foredrag for alle elevene fra Nord-Troms videregående skole og fra tiende klasse i ungdomsskolene i hele regionen.

– Havbruk er ei viktig og bærekraftig næring og den er med på å skaffe mat til en stadig voksende befolkning i verden. Men skal den vokse og bestå i framtida, må flest mulig av dere som er unge velge et av de mange yrkene innenfor denne næringen, sa hun.

Lærer Eirik Gunnes sier at han skjønner at næringen mener alvor når den gjennomfører et så påkostet rekrutteringsmøte med skoleelever.

– De leide egen båtskyss for de tolv tiendeklassingene som kom fra Burfjord til Skjervøy, og de spanderer lunsj på absolutt alle som kom hit, sier han.

Men elevene fikk ikke plass i båten som dro ut til visningsanlegget ved Kågen. Her var Elisabeth Aspaker hovedgjest. Under besøket sitt på Skjervøy fikk hun høre at både oppdrettsselskap og politikere vil gjøre Skjervøy til en oppdrettshovedstad i Nord-Norge.

Hun fikk også høre at Lerøy Aurora har brukt foringsflåten ved Kågen til å ta imot kunder, politikere, skoleklasser, studenter og andre mens de har ventet på visningskonsesjon som åpner for mer omfattende omvisninger.

Visningsanlegget på flåten skal kombineres med en museumsdel ved kystens kompetansesenter der Nord-Troms videregående skole avdelings Skjervøy holder til, og med omvisning på prosessanlegget der laksen slaktes, pakkes og lastes inn på store vogntog som bringer den ut i verden.

Artikkeltags