I fjor tok naturfotograf Audun Rikardsen spektakulære bilder av knølhvaler og spekkhoggere som svømte utenfor Kvaløya i Troms. Torsdag var han og Tine Marie Hagelin fra Ishavskysten friluftsråd ute med båten igjen, og kunne med glede se at de gigantiske dyrene var tilbake.

- I fjor var det uvanlig mange, så mange har det ikke vært på nesten 80 år. Dette kan bli et nytt eventyr, og det kan tyde på at vi får et nytt hvalår, forteller Rikardsen.

Hvalene vakte oppsikt da de plutselig dukket opp i stort monn ved Kvaløya i fjor.

Hvalen følger etter silda, og silda endrer ofte vandringsmønster over tid. Nå har de spist seg store og feite i løpet av sommeren, og det kan se ut som den også i år velger å overvintre i havet utenfor Lofoten og Troms hvor mange også kommer inn til kysten. Målet for silda er å gyte utenfor Helgelandskysten til våren, og med silda følger kvølhalene og spekkhuggeren.

- Det er fra nå det skjer. I dag var jeg ute og ønsket de velkommen tilbake. Det var en fantastisk opplevelse og nesten som å hilse på gamle kjente. Jeg håper de også i år kommer lengre inn i fjordene, så også folk uten båt får anledning til å se dem, sier naturfotografen.

Les også: Lær å ta slike bilder!

Les også: Måtte kjøre båten sikk-sakk mellom 100 kjempehvaler

Stor attraksjon

Han anslår at hvalene og silda blir værende i fjorden rundt Kvaløya til rundt nyttår om det blir som i fjor. Flere turistselskap har allerede kontaktet han og lurt på om og når hvalene vil dukke opp. Om det blir som i fjor med hvalene, tror Rikardsen det i år kommer til å være mange flere båter på sjøen.

- Jeg oppfordrer folk med båt til å ta hensyn til hvalene, og ikke drive med uvettig kjøring rundt dem. Hold deg bak dem og ikke kryss foran dem, da blir de skremt Er man tålmodig og nærmer seg forsiktig, blir de ofte trygge på båten og kan komme helt inntil.

Se også: Kvalfanger med kamera

Se også: Se bilder fra kvalsafari

Satelittmerke kvalen

Naturfotografen, som i løpet av fjoråret var ute tilsammen tre uker blant hvalene i fjorden, er også professor i biologi på universitetet i Tromsø. I år har han og flere andre forskere startet et pilotprosjekt hvor de skal satellittmerke hvalen, for å se hvordan den oppfører seg i fjorden i forhold til silda.

I slutten av november vil Rikardsen holde et fotokurs. Der vil han lære ivrige fotointeresserte personer hvordan også de kan ta unike og spektakulære bilder av hval og nordlys.