Dersom alt går som Pronea ønsker, vil hele Tromsø sentrum dekkes av en trådløs internettsone i løpet av høsten.

- Vi skal bygge ut trådløse soner i 10 norske byer og begynner med Oslo. Vi planlegger å begynne utbyggingen av Tromsø i løpet av høsten, sier administrerende direktør i Pronea, Trond Arne Kongsli.

Pronea AS ble etablert i 2008, ved en fusjon av den operative virksomheten i Troms Kraft Fiber AS og Bredbåndsfylket Troms sitt datterselskap Nætt AS. Pronea eies av Troms Kraft, ogf har hovedkontor i Tromsø.

Nå har de altså fått en avtale med det internasjonale selskapet The Cloud om å bygge trådløst nett i 10 norske byer.

- I Tromsø vil vi i første omgang dekke området mellom Bruhodet og Fylkeshuset i området nedenfor Grønnegata. Så kan dette bli utvidet etter hvert, sier Kongsli.

Men det å koble seg til det trådløset nettet blir ikke gratis.

Forretningsutvikler Michael Engström forteller at nettilgangen først og fremst vil bli tilgjengelig via andre samarbeidspartnere.

- Vi skal drifte selve nettet. For å koble seg på må man ha et abonnement gjennom en av våre samarbeidspartnere som vil tilby forskjellige pakker, sier Michael Engström.

Dette vil fungere på samme måte som trådløse nettverk man finner på norske flyplasser.

- Det vil også være mulig å kjøpe tilgang direkte. Prisstrukturen er ikke helt klar ennå, men det vil ligge på circa 200 kroner for en måned eller 35 kroner for en time. Men med et abonnement vil prisen bli vesentlig lavere, sier forretningsutvikleren.

Man kan koble til bant annet bærbare PCer, mobiltelefoner med WiFi-støtte, Nintendo DS, iPhone og iPod Touch.

Alle de 10 norske byene skal være fullt utbygd i 2012.